Putyin: nem lehet eltűrni a végtelenségig az amerikai arcátlanságot

Az orosz elnök szerint az Oroszország ellen tervezett új amerikai szankciók „végletesen cinikusak”, és azt jelentik, hogy az Egyesült Államok a saját szövetségesei rovására próbálja megvédeni a geopolitikai érdekeit.

Vlagyimir Putyin erről a finnországi Savonlinnában beszélt csütörtökön, amikor felkereste az országot függetlensége kikiáltásának századik évfordulóján.

Az orosz vezető kijelentette, hogy a szankciók pontos tartalmának ismeretében mindenképpen válaszolni fognak rájuk. Putyin azt is kijelentette, hogy Oroszország egyelőre visszafogottan viselkedik Washington politikájával szemben, de nem lehet mindig eltűrni mások szemtelenségét. „Nagyon visszafogottan, nagyon türelmesen viselkedünk, de egy adott ponton válaszolnunk kell, mert nem lehet eltűrni a végtelenségig az arcátlanságot országunkkal szemben” – mondta a Sauli Niinisto finn elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A szankciók indoklásául Washingtonban a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozást hozzák fel, amelyek ügyében vizsgálat folyik. Erről Putyinnak az a véleménye, hogy „oroszellenes hisztériakeltés folyik”. „Nagyon szomorú, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokat feláldozzák belpolitikai célok miatt” – mondta, hozzátéve, hogy ezek a szankciók teljes mértékben megsértik a nemzetközi jogot.

Hírdetés

Az elnök „nagyon sajnálatosnak” minősítette a kapcsolatok ilyen mérvű romlását, és egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy „közösen sokkal hatékonyabban lehetne rendezni az olyan súlyos problémákat, amelyek egyformán nyugtalanítják az orosz és az amerikai népet”. Példaként a nemzetközi válságok rendezését, a terrorizmus elleni harcot, a környezet védelmét, az illegális bevándorlás leállítását, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet hozta fel, de megemlítette a gazdasági fejlődés előmozdítását is. Hozzátette: reméli, hogy a helyzet valamikor megváltozik, és a két ország viszonya „új minőségi szintre” jut.

A Balti-tengeren jelenleg folyó orosz-kínai haditengerészeti gyakorlattal kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország és Kína katonai együttműködése „a világ stabilitásának és biztonságának az egyik eleme”, a gyakorlat nem fenyeget senkit, és Oroszország kész az együttműködésre a tenger partján fekvő semleges államokkal.

Putyin csütörtök délután érkezett az orosz határtól nem túl messze fekvő Savonlinna finn városba, ahol Sauli Niinisto finn elnökkel tárgyalt, és ezt követte a sajtótájékoztató. Programjában szerepelt a Saimaa tavi hajóút az Olavinlinna kastélyba, ahol az oda látogató Moszkvai Nagyszínház (Bolsoj Tyeatr) egy Csajkovszkij művet ad elő az évi operafesztivál keretében.

Ugyancsak csütörtökön Anthony Scaramucci, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: az amerikai elnök „aláírhatja a szankciókról szóló törvénycsomagot a jelenlegi formájában is, de akár meg is vétózhatja, hogy még keményebb megállapodás szülessen Oroszország ellen”. A múlt pénteken kinevezett Scaramucci kifejtette azt is, hogy az elit nem szereti, amit Trump csinál, de Trump „megtöri majd ezt az elitet”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »