Putyin: teljesen helyreálltak az orosz-török kapcsolatok

Putyin: teljesen helyreálltak az orosz-török kapcsolatok

MOSZKVA. Gyakorlatilag teljesen helyreálltak a kapcsolatok Oroszország és Törökország között – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfõn Szocsiban fogadta Recep Rayyip Erdogan török elnököt.

A két ország között rendkívül feszültté vált a viszony, miután két évvel ezelõtt egy török vadászgép – légtérsértésre hivatkozva – lelõtt egy Szíriában bevetett orosz bombázót. A kapcsolatok Erdogan bocsánatkérését követõen kezdtek helyreállni.   

A tavalyi 30 százalékos zuhanás után az idei elsõ 9 hónap során 38 százalékkal nõtt a kétoldalú gazdasági forgalom, és a múlt héten feloldották a török paradicsomra vonatkozó orosz behozatali korlátozást is. Nagy lendülettel folytatódik a Török Áramlat földgázvezeték építése.   

A két vezetõ hétfõi megbeszélésének homlokterébe a szíriai rendezést állította. Erdogan, mielõtt Szocsiba indult volna, bírálta a vietnami Danangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmûködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozóján szombaton elfogadott orosz-amerikai nyilatkozatnak azt a kitételét, amely szerint a szíriai polgárháborúnak "nincs katonai megoldása".   

"Ha nem lehet szó katonai megoldásról, akkor (az oroszok és az amerikaiak) vonják ki az erõiket" – hangoztatta a török vezetõ, rámutatva, hogy mind Moszkva, mind Washington bázisokkal rendelkezik Szíriában.    

Oroszország, Törökország és Irán az asztanai folyamat keretében "feszültségcsökkentési övezeteket" hozott létre Szíriában, aminek hatására csökkent a harcok hevessége. Moszkva és Ankara mindazonáltal ellenérdekelt feleket támogat fegyveresen Szíriában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »