„Ide Orbán fejét!”

„Ide Orbán fejét!”

A címben szereplő mondat egy James Gunn nevű tengerentúli filmmufti szellemi terméke. Ő a Galaxis őrzői című – bizonyára klasszikusokat megszégyenítő kaliberű – film rendezője. Ez valószínűleg feljogosítja őt arra, hogy mindent jobban tudjon nálunk, Magyarországon élőknél. Akár hiszik, akár nem, őt például roppantul foglalkoztatja az itteni választókörzetek helyzete is.

Józsi csepeli boltos ránézett egy szelet parizerre. Aztán egy zsemlére. Szeme sarkából ügyesen fixírozta a vajat is. Volt tapasztalata benne. Máskor egyszerű karmozdulatokkal megoldotta volna a kérdést. Vág, ken, felvágottat barátságosan helyére lapogat, majd elégedetten táplálkozik.

Most viszont kétségei voltak. Mi van, ha a párizsis zsemléje politikai korrektséget sért? Azt persze tudta, hogy Csepelen ez elfogadott reggeli termék, de mi van, ha Brüsszelben vagy Washingtonban ez valakit megsért?

Józsi csepeli boltos nem akart senkit, sehol sem megbántani. Ő személy szerint a világ meghatározó dolgairól másképpen gondolkozott, mint az említett két fővárosban kereskedő urak – de istenuccse! Amíg a parizeres zsemléjéhez nem nyúlnak…

Nem nyúlnak? Mert az, hogy politikus ott a fejlett világban ilyet és olyat is mond, azt megszokta. Ígérnek, azután hazudnak valamit, és végül az egészet demokratizálják. Arrafelé ennek kiterjedt és sokirányú iparága van, nem is rendel onnan árut. De az azért már nagyon komoly, ha a kulturális világ képviselője is Budapesttel foglalkozik?!

James Gunn, al-hollywoodi producer szerint ugyanis „Orbán megölte a demokráciát Magyarországon!” Ezt tette ráadásul „rövid idő leforgása alatt”.  

A kaliforniai úriember mindezen bűnökön túl arról is tud, hogy a magyar kormányfő „rájátszott a bevándorlással kapcsolatos félelmekre, kétségbe vonta a mainstream sajtó hitelességét, ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást, és átrajzolta a választói körzeteket”. 

Hírdetés

Ezt így mind egyszerre, aperitif előtt.

Józsi csepeli boltos világképe ebben a kérdésben egyszerű volt. Ő tökéletesen tudta, hogy amennyiben az amerikai filmművészetről vitába bocsátkozik – különös tekintettel az álomgyár új, nevelőnek szánt információkat tartalmazó termékeivel kapcsolatban -, abból konfliktus lesz.

Józsi csepeli boltos viszont híresen békés ember volt. 

Úgy vélte, ő Csepelen, Budapesten, Magyarországon jobban el tudja dönteni, milyen életet kíván, mint bárki Hollywoodban. Ő se akar ott választási körzeteket karcolni, talán ezek is kíméljék meg a boltja környékét.

Persze, ne titkoljuk! Józsinak voltak előítéletei. A csepeli boltos évek óta kétségbe vonta a „mainstream sajtó hitelességét”.

Úgy volt vele: ő gondolkozhat saját maga is. Szívesen hallgat tanácsot, beszélget is bárkivel. Tehát, ha az említett James Gunn producer eljön a Királyerdő végére, ő készséggel konzultál vele.

Ha a tengerentúli híresség társaságot is kíván hozzá, rögvest csatlakozik a szomszéd Feri, no meg az amerikai választórendszert ifjú kora óta lelkiismeretesen tanulmányozó Tarack. Meg Leonyid, aki orosz hangzású neve ellenére baseballütő. 

Röviden: söprögessenek demokráciát a saját portájuk előtt!

Máté T. Gyula – http://matete.pestisracok.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »