Rabok lábát mosta meg Ferenc pápa nagycsütörtökön

Rabok lábát mosta meg Ferenc pápa nagycsütörtökön

A katolikus egyházfő a Vatikánhoz közeli Regina Coeli (Mennyek Királynője) nevű római börtönben először felkereste a gyengélkedőt, majd a rabok előtt bemutatta az utolsó vacsorára (coena Domini) emlékező misét a lábmosás szertartásával.

A tizenkét apostolra emlékezve tizenkét olasz, Fülöp-szigeteki, marokkói, moldovai, kolumbiai, nigériai és Sierra Leone-i, vallásukat tekintve nyolc katolikus, két muszlim, egy ortodox keresztény és egy buddhista rabnak mosta meg a lábát.

„Jézus soha nem hagy el minket, és mindig megbocsát” –  hangsúlyozta Ferenc pápa, külön is kiemelve a szolgálat jelentőségét. „Aki vezet, annak szolgálnia kell. Egy jó vezetőnek tudni kell szolgálnia. Számos háborút  elkerülhettünk volna, ha a királyok, császárok és államfők megértették volna Jézus tanítását”.

A látogatás végén a börtön VIII. részlegében, többek között szexuális bűncselekményekért elítélt rabokkal találkozott. A foglyok barátként tekintenek a pápára, akinek nagy a szíve és meg tudja érteni a rabok lelkét is – mondta korábban a börtönlelkész a Vatican News hírportálnak. Vittorio Trani választotta ki a lábmosás szertartásában részt vevő rabokat.

Ferenc pápa a negyedik egyházfő, aki ide látogat

A Regina Coeli az olasz főváros egyik legrégebbi és legismertebb börtöne, amelyben tavalyi adatok szerint 640 férőhelyen több mint 900 rab tölti büntetését, kivétel nélkül férfiak. Több mint 66 százalékuk külföldi. Ferenc pápa a negyedik egyházfő, aki ide látogat: 1958-ban XXIII. János pápa, 1964-ben VI. Pál, 2000-ben pedig II. János Pál kereste fel ugyanezt a börtönt, de nem nagycsütörtökön.

Az argentin pápa már Buenos Aires érsekeként is mutatott be nagycsütörtöki misét börtönben. Katolikus egyházfőként pedig ez volt a negyedik alkalom, hogy a nagycsütörtök délutáni szertartást börtönben elevenítette fel.

2013-ban egy római fiatalkorúak börtönében elítéltek lábát mosta meg, 2014-ben egy római betegotthonban tette ezt, 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2016-ban a Róma közeli Castelnuovo di Porto menekültközpontjában, tavaly pedig Paliano börtönében az olasz fővárostól hat kilométerre.

Biztonsági övezetté válik a húsvétot ünneplő Róma

Szigorúan ellenőrzött biztonsági zónává alakítják Róma belvárosát nagycsütörtöktől húsvéthétfő éjfélig az egyházi szertartások helyszínei és az ünnepekre az olasz fővárosba érkező több millió látogató védelmében az utóbbi napokban erősödő terrorfenyegetések miatt – a város történelmi központját úgynevezett zöldövezetté (green zone) nyilvánították, és teljesen lezárták a teherautó-forgalom előtt; a térségben betiltották az utcai megmozdulásokat is.

MTI

The post Rabok lábát mosta meg Ferenc pápa nagycsütörtökön appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »