Rejtélyes halálesetek a családban, a megmérgezett kém lánya is az intenzíven

Rejtélyes halálesetek a családban, a megmérgezett kém lánya is az intenzíven

Súlyos mérgezéses tünetekkel kezelnek egy volt orosz kémet az angliai Salisbury városának kórházában. A 66 éves férfit és a vele lévő 30-as éves nőt eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, és mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán. 

A Guardian arról ír, a Szkripal mellett talált áldozat a kém lánya, Julija, jelenleg az intenzív osztályon kezelik. A legfrissebb hírek szerint két olyan rendőr is kórházba került enyhe tünetekkel, akik kapcsolatba kerültek az áldozatokkal, őket már kedden haza is engedték.

http://mno.hu/

Bár vélhetően véletlen egybeesés, de a Guardianen is felhívják rá a figyelmet, hogy az utóbbi időkben két családtag is meghalt a Szkripal családban, a 66 éves kém felesége nemrégiben hunyt el rákban, 43 éves fia pedig tavaly halt meg Szentpéterváron.

A Wiltshire megyei rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatója szerint a hatóságok akkor még nem tudták, hogy bűncselekmény történt-e, de a nyomozást vezető tiszt hangsúlyozta, hogy az incidenst nem terrorellenes eljárás keretében vizsgálják. Kedd délelőtti hírek szerint azonban a brit terrorelhárítók különleges egységei is segítik a nyomozást.

De ki a megmérgezett exkém? Brit sajtóértesülések szerint a férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tizenegy éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

http://mno.hu/

Hírdetés

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, amikor egy orosz–amerikai kémcsere keretében négy oroszt cseréltek Moszkva tíz amerikai alvó ügynökére, köztük a csinos Anna Chapmanre, Nagy-Britanniába távozott.

A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből „többen kiszálltak”. A korabeli beszámolók az írták – bár ezt hivatalos helyen azóta sem erősítették meg –, hogy köztük volt Szergej Szkripal is.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a férfi és nőismerőse mitől lett súlyos beteg, de a vizsgálatot irányító tiszt elmondta, hogy a hatóságok „komoly incidensnek” minősítették a történteket. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a férfi és a nő egy Fentanyl nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős hatású szintetikus szertől került eszméletlen állapotba.

A brit beszámolók az esetet természetesen párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal. Az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét – aki szembefordult az orosz kormánnyal és 2000-ben Londonba emigrált – 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Alekszandr Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

Egyébként nem Litvinyenko volt az első és nem is az utolsó oroszokhoz, illetve szovjetekhez kötött haláleset a Brit-szigeteken: 1978-ban Georgij Markov, 2012-ben German Gorbuncov és Alexander Perepilicsnij, 2013-ban Borisz Berezovszkij, 2014-ben pedig Scot Young hunyt el gyanús körülmények között.

A mostani botrány kapcsán a Kreml keményen kritizálta a brit médiát, amiért az orosz kormányzatot gyanúsítgatják. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közlése szerint semmit nem tudnak az incidensről, illetve arról, mi okozhatta Szkripal rosszullétét. Mint mondta, a britek nem vették fel a kapcsolatot Oroszországgal ebben az ügyben, illetve nincs tudomása arról, hogy Szkripalnak van-e még orosz állampolgársága. Az orosz média kormánypárti fele is nekiesett a brit médiának, azzal vádolják őket, hogy legyártották a Litvinyenko 2.0 ügyet a közelgő orosz elnökválasztás előtt.

Andrej Lugovoj – akit Litvinyenko megmérgezésével gyanúsítanak Nyugaton – szintén megszólalt, szerinte nem volt fair a brit sajtótól, hogy efféle következtetésekre jutottak Szkripal ügyében. „Nem zárom ki, hogy ez újabb provokáció a brit hírszerzéstől” – szögezte le egy kormánypárti újságnak nyilatkozva.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »