Rejtett kamerás felvétel: a Twitternél algoritmusok cenzúrázzák a "nem megfelelő" politikai véleményeket

Rejtett kamerás felvétel: a Twitternél algoritmusok cenzúrázzák a "nem megfelelő" politikai véleményeket

James O’Keefe újságíró a Project Veritas alapítója, aki rejtett kamerás módszerével már számos visszaélést hozott nyilvánosságra. Legújabb videója és cikke arról szól, hogy a Twitter milyen módszert alkalmaz konzervatív felhasználók és nézetek elfojtására.

Némi magyarázat a szövegértés megkönnyítésére:

Shadow banning: árnyékletiltás. Aki ellen alkalmazzák, az úgy látja, hogy a fiókja vagy a bejegyzései megtekinthetők, azonban azokat az internetes közösség egyáltalán nem látja.

Algoritmus: olyan utasítássorozat, ami egy felmerülő problémára megoldást ad.

Kék állam: liberális (demokrata) szavazóbázisú állam.

Redneck: vörösnyakú. Ez a keleti és nyugati parti sznobok által a vidéki amerikaiakra használt gúnyszó körülbelül olyan, mint amikor a budapesti belvárosban esztétizálók a vidéki magyarokat suttyó parasztnak nevezik.

Inaudible: nem hallható (pl. elnyomja a háttérzaj)

Rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon a többi szolgáltató (pl. Reddit) alkalmazza-e ezt a módszert. Mindenki támaszkodjon a tapasztalataira, használja az eszét, és tudni fogja a választ…

A videó és a cikk

Aki beszél angolul, annak javaslom a videó megtekintését és a cikk elolvasását. Az angolul nem beszélő olvasók lejjebb találják a cikk fordítását.

Rejtett felvétel: a Twitter mérnökei „árnyékletiltással” tiltanak le „egyfajta beszédmódot”, algoritmusok cenzúrázzák az ellenkező politikai véleményeket

  • Steven Pierre Twitter-mérnök elmagyarázza az árnyékletiltást; azt mondja: „Az egyfajta beszédmódot le fog tiltani”
  • Abhinav Vadrevu korábbi Twitter-szoftvermérnök az árnyékletiltásról: „Csak azt gondolják [a felhasználók], hogy senki nem elegyedik szóba a tartalmukkal kapcsolatban, amikor valójában senki nem látja azt”
  • Mo Norai, a Twitter korábbi tartalom-felülvizsgálati ügynöke elmagyarázza a letiltási eljárást: „Ha az egy Trump-párti dolog [bejegyzés] volt és én Trump-ellenes vagyok… Letiltottam [a felhasználónak] az egész fiókját… az az ember mérlegelésére van bízva”
  • Amikor megkérdezik, hogy a letiltási eljárás íratlan szabály volt-e, Norai hozzáteszi: „Nagyon is. Sok íratlan szabály… soha nem volt leírva, hanem inkább elmondva”
  • Olinda Hassan, a Twitter bizalmi és biztonsági irányelv-menedzsere elmagyarázza: „Megpróbáljuk ’lepontozni’… a szarházi embereket, hogy ne jelenjenek meg”; „éppen most dolgozunk [azon]”
  • Az árnyékletiltást arra használják, hogy lopakodva vegyenek célba politikai nézeteket; a korábbi Twitter-mérnök azt mondja: „Ez egy létező dolog”
  • Hírdetés

  • A Twitter-szoftvermérnök szerint bizonyos politikai nézőpontok cenzúrázását „gépi tanulás” révén automatizálják
  • Parnay Singh, a Twitter közvetlen üzenetküldéssel foglalkozó mérnöke a gépi tanulási algoritmusokról: „Van az embernek hát úgy ötezer kulcsszava egy vörösnyakú leírására…”, „annak többsége a republikánusokra”
  • (San Francisco) A legutóbbi rejtett felvételes Project Veritas-nyomozás során jelenlegi és korábbi Twitter-alkalmazottak kamerára véve elmagyarázzák azokat a lépéseket, melyeket a társasmédia-óriás megtesz, hogy a neki nem tetsző politikai tartalmat cenzúrázza.

    Ez a nyilvánosságra hozott videó az első rejtett kamerás Twitter-leleplezést követi, amit a Project Veritas január 10-én hozott nyilvánosságra, melyen Clay Haynes, a Twitter hálózatbiztonsági főmérnöke látható azt mondva, hogy a Twitter „igencsak készséges, hogy segítse az igazságügy-minisztériumot a [Donald Trump elnök elleni] kis nyomozásukban”. Röviddel annak nyilvánosságra hozatala után a Twitter a videóra egy nyilatkozattal reagált, kijelentve, hogy „az ebben a videóban ábrázolt egyén személyes minőségében beszélt, valamint a Twittert nem képviseli, és nem beszél a nevében”. A Project Veritas által ma [2018. január 11-én] nyilvánosságra hozott videó nyolc alkalmazottat vonultat fel, valamint egy Project Veritas-szóvivő azt mondta, hogy további alkalmazottakat felvonultató, még több videó jön.

    2018. január 3-án egy San Francisco-i étteremben Abhinov Vadrevu, a Twitter egy korábbi szoftvermérnöke elmagyaráz egy stratégiát, amit árnyékletiltásnak hívnak, és amit tudomása szerint a Twitter alkalmaz:

    „Az egyik stratégia az árnyékletiltás, és így az embernek abszolút kontrollja van. Egy árnyékletiltás ötlete az, hogy az ember valakit letilt, de az nem tudja, hogy letiltották, mert továbbra is bejegyzéseket tesz, és senki nem látja a tartalmát. Így csak azt hiszi, hogy senki nem elegyedik szóba a tartalmával kapcsolatban, amikor valójában senki nem látja azt”.

    A Twitternél folyamatban van a cenzúra és a letiltás automatizálása, mondja Steven Pierre Twitter-szoftvermérnök 2017. december 8-án:

    „Minden egyes beszélgetést egy gép fog osztályozni, és a gép fogja megmondani, hogy az pozitív dolog vagy negatív dolog. És hogy az pozitív vagy negatív, az nem [nem hallható], inkább olyasmi, mint amikor valaki agresszív vagy sem. Értve? Valaki csak szidalmaz valakit, tudomisén, tudomisén. Lehet, hogy igaza van, de az egyszerűen el fog tűnni… A gondolkodásmódot nem fogja letiltani; szóval egyfajta beszédmódot fog letiltani”.

    Olinda Hassan, a Twitter bizalmi és biztonsági csapatának egy irányelv-menedzsere 2017. december 15-én elmagyarázza a Twitter egy ünnepi partiján, hogy egy „szarházi embereket lepontozó” rendszer kifejlesztésén munkálkodnak:

    „Aha. Az olyasvalami, amin dolgozunk. Olyasvalami, amin dolgozunk. Azt próbáljuk, hogy a szarházi emberek ne jelenjenek meg. Ez egy termékcikk, amin éppen most dolgozunk”.

    Conrado Miranda korábbi Twitter-mérnök 2017. december 1-én megerősíti, hogy az eszközök már a helyükön vannak, hogy a felületen a Trump-párti vagy konzervatív tartalmat cenzúrázzák. Amikor megkérdezik, hogy ezek a képességek vajon léteznek-e vagy sem, Miranda azt mondja: „Az létező dolog”.

    Egy Mo Norai-jel, a Twitter korábbi tartalom-felülvizsgálati ügynökével való, 2017. május 16-i beszélgetésben megtudtuk, hogy a múltban a Twitter kézileg tiltotta le vagy cenzúrázta a Trump-párti vagy konzervatív tartalmat. Amikor a fiókok letiltásának eljárásáról kérdezték, Norai azt mondta: „Az ilyen dolgoknál a mérlegelés inkább az ember nézőpontján állt; úgy vélem, hogy azon, hogy az ember hogyan érzett egy bizonyos ügyben…”

    Amikor megkérték, hogy tisztázza, hogy az az eljárás automatizált volt-e, Norai megerősítette, hogy nem volt az:

    „Aha, ha azt mondták, hogy ez ’Trump-párti, én azt nem akarom, mert engem sért’, meg ez, meg az. És azt mondom, hogy letiltottam az egész dolgot, és az ide jön át, és szóval ők úgy vannak vele: ’Ó, tudod mit? Nekem se tetszik. Tudod mit? Mónak igaza van, gyerünk, folytassuk; mi a következő?”

    Norai azt is felfedte, hogy az inkább baloldali irányultságú tartalom kevesebb politikai vizslatással megy át a válogatási eljárásukon: „Már ellenőrizve jön át, és aztán én meg így vagyok vele: ’Ó, tudod mit? Ez rendben van. Engedd tovább’”.

    Norai elmagyarázza, hogy ez a válogatási eljárás nem igazán volt Twitter-irányelv, hanem inkább felülről jövő íratlan szabályokat követtek:

    „Sok íratlan szabály, valamint az, hogy San Franciscóban vagyunk, Kaliforniában vagyunk, nagyon liberális, egy nagyon kék államban. Az embernek annak kellett… Úgy értem, hogy mint cég, az ember nem igazán mondhatja ki azt, mert az rossz fényben tüntetné fel, de zárt ajtók mögött sok szabály van”.

    „Volt ott, hogy úgy mondjam… a Twitter valószínűleg 90%-ban Trump-ellenes volt; talán 99%-ban Trump-ellenes”.

    Egy San Francisco-i bárban január 5-én Pranay Singh részletezi, hogy a jobboldali irányultságot célba vevő árnyékletiltási algoritmusok hogyan vannak megalkotva:

    „Aha, az ember rákeres arra, hogy Trump, vagy Amerika, és van az embernek hát úgy ötezer kulcsszava egy vörösnyakú leírására. Azután az ember megnézi és elemzi az összes üzenetet, az összes képet, és azután olyan dolgokra keres rá, melyek azzal a dologgal egyeznek”.

    Amikor megkérdezték, hogy az algoritmusok többségét konzervatív vagy liberális Twitter-felhasználókra irányítják-e, Singh azt mondta: „Azt mondanám, hogy a többségüket a republikánusokra”.

    A Project Veritas alapítója, James O’Keefe úgy hiszi, hogy az a beszéd feletti hatalom, mellyel a Silicon Valley [Szilikon-völgy] technológiai óriásai bírnak, precedens nélküli és veszélyes:

    „Milyen világban élünk, ahol számítógépes mérnökök az őrállói annak, hogy ’az emberek milyen módon beszélnek’? Ez a nyomozás mélyreható közérdekű információt hoz előtérbe, ami az embereket azzal kapcsolatban oktatja, hogy valójában mennyire szabadok nézeteik on-line kifejezésében”.

    A Project Veritas tervezi, hogy az eljövendő napokban több, a Twitter berkeiből való rejtett kamerás felvételt hoz nyilvánosságra.

    (Hidra – Kuruc.info)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »