Részleges gyártásleállást okozott a Volkswagennél zajló sztrájk

Egyelőre nem okozott teljes leállást, csupán a gyártás korlátozásához vezetett a Volkswagen szlovák cégénél kedden reggel kezdett sztrájk – jelentette a TASR.

 

A Volkswagen szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai azt követően kezdtek határidő nélküli munkabeszüntetést, hogy a múlt héten kudarcba fulladtak a cég vezetőségével folytatott egyeztetések, amelyek során 16 százalékos béremelést szerettek volna elérni. A vállalat, a követelésekre válaszolva, arra tett javaslatot, hogy júniustól 4,3 százalékkal, a jövő évtől pedig 4 százalékkal emelnék a béreket.

 

A Szlovákiában 1991 óta működő vállalat történetében a mostani munkabeszüntetés az első éles sztrájk. A VW pozsonyi gyára előtt a reggeli és délelőtti órákban több ezer sztrájkoló gyűlt össze. Számuk azonban vélhetően alatta maradt a szakszervezet által jelzett 90 százalékos részvételi aránynak, ami a gyártás teljes megbénulásához vezetett volna a cég legnagyobb pozsonyi gyárában illetve két kisebb vidéki üzemében, Stomfán és Túrócszentmártonban.

 

A munkabeszüntetést meghirdető szakszervezet vezetője, Zoroslav Smolinsky napközben azt nyilatkozta a szlovák hírügynökségnek, hogy készen állnak arra, hogy követeléseikről folytassák a tárgyalásokat a cég vezetőségével, egyelőre azonban erre nem kaptak ajánlatot, amit sajnálatosnak tartanak.

 

A Volkswagen szlovákiai cégénél a bérátlag – sajtóinformációk szerint – az 1700 eurót közelíti, ugyanakkor a munkavállalók közlése szerint sokuk bére ennél sokkal alacsonyabb, esetenként csak 700 euró körül van.

 

Forrás: teraz.sk/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »