Richter: szerencsétlen megoldás volt a koalíciós szerződés felbontása

Richter: szerencsétlen megoldás volt a koalíciós szerződés felbontása

POZSONY. Szerencsétlen megoldás volt a médián keresztül zajlott üzengetés és a koalíciós szerzõdés Andrej Danko, a SNS elnöke általi felbontása. Ezt Ján Richter (Smer-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter mondta, hozzátéve, hogy a nemzetiek követeléseit meg lehet oldani, és lehet, hogy az egész koalíció érdeke, hogy ezeket a követeléseket megoldják.

„Nagyon meglepõdtem, miért ilyen módszerrel történt mindez, és miért ezek az üzenetek, amivel a kommunikáció zajlott. Személyes meggyõzõdésem, hogy össze kellett volna hívni a klasszikus koalíciós tanácsot, ott kellett volna elõhozni a problémákat, és megkérdezni, a felkészülés milyen stádiumában vagyunk. Nem teljes két éve, egy és fél éve mûködik a jelenlegi kormány, a kormány programnyilatkozatából nagyon sok dolog teljesült már. Elmondhatnánk, mik lehetnének a prioritások a kormányzási idõszak második felében“ – jelentette ki a miniszter.

Szerinte ez standard kommunikációt jelent, és nem kellett volna a médián keresztül üzengetni egymásnak, s felbontani a koalíciós szerzõdést. „Úgy vélem, szerencsétlen megoldás volt ez Danko elnök úr részérõl. Természetes dolog, hogy érdekel bennünket a kommunikáció, fogunk kommunikálni egymással, mivel személyes meggyõzõdésem, hogy az összes feltett kérdést meg lehet oldani, és az egész koalíció érdeke, hogy ezeket a kérdéseket megoldjuk. Nem megengedhetõ azonban a mód és a forma, hogy így folytatódjék tovább, mert ez elsõ ránázásre politikai zsarolásnak tûnik“ – hangsúlyozta Richter.

A nemzetiek már jelezték követeléseiket, amelyekkel a koalíciónak foglalkoznia kellene, egyebek között szó volt a 13. és a 14. fizetésrõl. „A 13. és 14. fizetést már a szociális csomag kapcsán megemlítettük, ez azt jelenti, hogy mi a munkaügyi minisztériumban, már bizonyos mértékig készítik elõ a lehetséges megoldásokat. Bár ez nem egyszerû, mert a munkaügyi minisztériumnál jobban érinti a kérdés a pénzügyminisztériumot, az állami költségvetést és további dolgokat“ – magyarázta Richter.

A koalíciós válság hétfõn, augusztus 7-én robbant ki, amikor Andrej Danko levélben, a médián keresztül közölte, hogy felbontja a koalíciós szerzõdést. Az ezt követõ koalíciós tanács során a Smer-SD, a SNS és a Most-Híd elnökei megegyeztek abban, hogy nincs alternatívája a jelenlegi kormánynak. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a három párt nevében elmondta, hogy a partnerek készen állnak  a folytatásra. Szerinte nem olyan komoly a probléma a koalícióban. A pártok vezetõinek pénteken, augusztus 11-én kellett volna találkozniuk a szlovák parlamentben a koalíciós tanács ülésén, erre a találkozóra nem került sor, hivatalosan Robert Fico kormányfõ (Smer-SD)  egészségügyi problémái miatt.

A Szlovák Nemzeti Pártot érinti az oktatásügyi minisztériumban zajló EU-dotációs botrány is. A nemzetiek elmondták, hogy szerintük az ügy kirobbanása mögött a kormányhivatal áll.  A SNS szerint a Smer-SD együttmûködik az O¾aNO-val, hogy lejárassák a Szlovák Nemzeti Pártot. A SNS szerint az ellenzéki mozgalom kezében titkos anyagok vannak a kormányhivatalból. Ezek mögött a lépések mögött az SNS Erik Tomášt, a kormányfõ tanácsadóját, parlamenti képviselõt látja. Õ a vádakat elutasította, és abszurdnak tartja azokat. Szerinte a SNS érzelmeken alapuló támadásokkal akarja elterelni a figyelmet az oktatásügyi tárca miatti felelõsségrõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »