Robert Fico ismét a közjogi méltóságok bérének rendezését ígéri

POZSONY. A parlamenti képviselők és a további közjogi méltóságok fizetése a jövőben nem a nemzetgazdaságban kifizetett átlagkeresettől függ majd, hanem az ún. mediantól, vagyis a középértéktől. Ezt szerdán jelentette be Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kormánypártok vezetőinek találkozója után.

A Nemzeti Tanácsban keresik a közjogi méltóságok fizetésének új, rendszerszerű megoldását. „Engem egyelőre csak olyan szellemben tájékoztattak, hogy a döntő kritárium a fizetések meghatározása során nem a nemzetgazdaságban kifizetett átlagkereset lesz, hanem a median, vagyis a leggyakrabban előforduló szlovákiai bér, én magam várom a részleteket” – tájékoztatott Fico.

A miniszterelnök továbbá elmondta, van egyezség arról, hogy a törvényt 2018 első félévében tárgyalják meg a parlamentben, és az első félév végéig a gyakorlatban is érvénybe lépjen.

Az aktuális ülésszak programjában található a közjogi méltóságok fizetését szabályozó törvény módosítása is. A honatyák tavaly év végén is foglalkoztak a témával. Mivel körülbelül 1000 euróval emelkedett volna a bérük a befagyasztás feloldása után, ezzel többen nem értettek egyet, megegyeztek a szimbolikus, egy eurós növelésben, és abban, hogy rendszerszerű megoldást keresnek a fizetésekre.

A kormányfő minden minisztériumban ellenőrzést tart

Robert Fico kormányzása félidejében minden minisztériumban ellenőrző napokat tart. Ezt a koalíciós tanács szerdai ülése után jelentette be. Fico elmondta, hogy a szombati (január 27.) koalíciós tanács témája mindenekelőtt a kormányzás félidejéről szólt. Éppen ilyen céllal járja körbe a kormányfő az összes minisztériumot.

„A kormány tagjaival át akarom venni, hol tartunk a kormány programjának teljesítésében, világosan meg kell fogalmaznunk a prioritásokat az elkövetkező két évre, mivel 2018. április 4-én lesz két éve, hogy létrejött ez a kormány” – jelentette be Fico. Elmondta, a maradék időben a kormány túlléphetné programja kereteit.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »