Robert Fico lemond – de csak feltételekkel

Robert Fico lemond – de csak feltételekkel

Robert Fico hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról – nyilatkozta szerda esti sajtótájékoztatóján, amelyen részt vettek a koalíciós partnerei, Andrej Danko, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) és Bugár Béla, a Híd-Most elnöke is. Erről a pozsonyi Új Szó számolt be.

A szlovák miniszterelnök elmondta, hogy akár már csütörtökön hajlandó beadni a lemondását a köztársasági elnökkel és a koalíciós partnerekkel való tárgyalása után, hogy folytatódhasson Szlovákia sikertörténete.

Elutasítja, hogy Szlovákia a destabilitás és a káosz országa lenne, ahogyan azt az elmúlt hetekben emlegetik. 

Az MTI tudósítása alapján Robert Fico azt is elmondta, hogy döntéséről szerdán tájékoztatta Andrej Kiska államfőt is, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti. Ezek a feltételek, hogy az államfő – a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva – elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

Robert Fico hangsúlyozta: a kormánykoalíció kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a lakosságnak a parlamenti választáson kinyilvánított akaratát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »