Román miniszterelnök eladó

Román miniszterelnök eladó

Újságírói szorgalomból elkezdtem készíteni egy listát, hogy a közelmúlt romániai miniszterelnökeiből ki milyen ügybe keveredett.

Aztán ezt az első féltucatnál abbahagytam.

Mert érdemes azon vívódni, hogy az a politikus volt „érdekesebb”, aki azért nem lett miniszterelnök, mert bíróság mondta ki róla, hogy lopott? Aztán persze nevetve szabadlábon maradt. Sőt, a szociáldemokrata pártban is elnökként folytatta, és kinevezte a kormányfőt. Aki pár hónap elteltével az ő érdekeit kezdte korrumpálni. Ekkor bukott. Aztán jött ilyen-olyan potentát. Tartottak ilyen-olyan kifizetési időig.

A történet jellegzetes pillanata Mihai Tudose feltűnése volt. Kirívóan „jó arcú” ember, megbízhatóan kerüli az alkoholmentes italokat. Neki sikerült fellógatással fenyegetnie az erdélyi magyarokat.

A magyarellenesség nem egy nóvum a bukaresti politikában. Tudose azonban nem ezért veszített miniszterelnökséget. Összeveszett addigi támogatóival. Nem ordenáré megjegyzése miatt kellett távoznia, hanem azért, mert rájöttek, hogy a saját számlájára kezdett ügyködni.

Mivel Romániában demokrácia és Európai Unió is van, Mihai Tudose elment a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elé. Jól elbeszélgettek. A szervezet nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett.

Mihai Tudose után Viorica Duncila kapta meg a kormányfői posztot. Brüsszeli képviselőségből érkezett. Ennek megfelelő botránya is. Egy tévéadásban próbálta bírálni a kormánykoalíció ellenfeleit, akik szerinte szándékosan félretájékoztatják az Európai Uniót. „Ezek az emberek ismerik a valóságot, de nem hajlandók látni, elfogadni azt. Ezek az emberek autisták, akik nem látják, és nem hallják azt, ami minden jóhiszemű ember számára látható”.
A balhé után a politikus előbb egy kormányközleményben, majd személyesen is bocsánatot kért. Hangsúlyozta: kormányfőként fontosnak tartja a fogyatékkal élő emberek támogatását, és nem állt szándékában megsérteni őket. Ez igen kedves gesztus részéről.

Hírdetés

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács közölte, hogy a bocsánatkérést mindenképpen figyelembe veszi, miként tette ezt Dancila elődje, Mihai Tudose esetében is.

Az autista gyermekek szüleinek egyesülete szerint Romániában nem először fordul elő, hogy közismert politikusok vagy véleményformálók pejoratív értelemben utalnak az autizmusra, de az eddigi panaszok esetében az Országos Diszkriminációellenes Tanács úgy ítélte meg, hogy az illetők nem lépték túl a véleménynyilvánítási szabadság kereteit.

Románia ma az Európai Unió minta-országa.

Őket ma példaként állítják elénk. Azt hiszem, ez több, mint nevetséges.

Fotó: youtube.com

Máté T. Gyula – https://matete.pestisracok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »