Románia nem tart igényt a szombaton érkezett migránsokra – igaz, általában az érzés kölcsönös

Románia átadja Szerbiának azt a hatvan férfit, aki szombat hajnalban a Temes megyei Kiskomlós térségében lépte át illegálisan "a két ország közötti határt" – közölte vasárnap honlapján a román határrendészet.

A román hatóságok megállapították, hogy a határsértők közül 41-en Pakisztánból, 12-en Marokkóból, öten Szomáliából, egy személy Iránból, egy másik pedig Szudánból származik. Mindannyian azt mondták: Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át jutottak "Romániába", hogy innen haladjanak tovább Nyugat-Európa felé.

A román hatóságok egy kétoldalú egyezmény alapján adják vissza a határsértőket Szerbiának. Az átadási procedúra végéig az illegális bevándorlókat egy aradi befogadóközpontban helyezték el.

A román határőrök szombat hajnalban hőérzékelő kamerák segítségével vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot.

Romániát eddig elkerülték a szervezett migráns csoportok, a határsértők száma nem sokkal volt magasabb, mint 2014-ben. A román büntető törvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik. A betolakodóknak hat elhelyezési központ valamelyikében biztosítanak szállást, amíg elbírálják menedékkérelmüket. 2014-ben az 1600 kérelmező kevesebb mint fele kapott menedéket Romániában.

Az uniós kvótarendszer alapján Romániának tavaly novemberben kellett volna átvennie Olaszországtól az első háromszáz menedékkérőt, de ez nem történt meg, mert nem voltak jelentkezők.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »