Rosszul nézett egy szekusra – kapott is a pofájára az Újpest-szurkoló apuka

Rosszul nézett egy szekusra – kapott is a pofájára az Újpest-szurkoló apuka

Úgy látszik nem múlik el NB1-es forduló a biztonsági őrök túlkapásai nélkül. Április közepén arról írtunk, hogy a Ferencváros-Vasas meccsen fenyegették, köpködték és lökdösték a vendégcsapat drukkereit a Fradi Security tagjai (az esetről Schiffer András is beszámolt Facebook-oldalán), ám alig telt el két hét, hasonló eset fordult elő – idén ugyancsak nem először – Újpesten is.

A szombati Újpest-MTK mérkőzés utolsó perceiben az ultrák szektorát, azaz a D-lelátót felügyelő biztonsági őr, Orosz Péter nézeteltérésbe keveredett egy szurkolóval, aki történetesen épp a fiával nézte a találkozót a szektor szélén, azaz még csak nem is a szurkolótábor magjában. Az illető az égvilágon semmit nem csinált, mikor Orosz egyszer csak – minden előzmény nélkül – odalépett hozzá, és „Mi a faszt nézel?” felkiáltással fenyegetni és lökdösni kezdte az újpesti drukkert – számolt be róla portálunknak több szemtanú. 

Néhány pillanattal később több másik biztonsági őr is odagyűlt az illetőhöz, majd közülük az egyik, Bogdán Zsolt, a Golyó néven ismert profi bokszoló meg is ütötte az illetőt. Ezt követően erőszakkal taszigáltak ki a stadionból a rosszul bámékszkodó újpestit, majd a kijáratnál – búcsúzóul – ismét arcon vágta őt a sportkarrierje mellett portázással és labdarúgó mérkőzések biztosításával foglalkozó ökölvívó. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, a helyszínt azonban saját lábán hagyta el. 

Az esetnek – a sértett fián kívül – több szemtanúja is volt, akiknek egybehangzó állítása szerint a „nézeteltérést” egyáltalán nem előzte meg semmilyen verbális vagy fizikai konfliktus; Orosz Péter tényleg azért kérte számon a későbbi sértettet, mert az rosszul nézett rá. Bogdán csak „erősítésként” kapcsolódott be a számonkérésbe és erős tettvágytól vezérelve ütötte meg a nála többször kisebb, mindössze 160 centi magas édesapát. 

Nem először fenyegetik az újpesti szekusok a szurkolókat

Ez már nem az első túlkapása az újpesti biztonsági cégnek az idei szezonban. Emlékezetes, hogy a március 4-i Ferencváros elleni derbi alatt is többször konfliktusba keveredtek a szurkolótábor egyes tagjaival: gyakorlatilag az egész meccs folyamán provokatív jelleggel, fel-alá vonulgattak a táborban, mely során többeket megütöttek és meg is rugdostak. 

Ennek következménye volt az, hogy két héttel később, a soron következő hazai találkozó, az Újpest-Budapest Honvéd előtt a biztonsági őrök felsorakoztak a stadion bejáratánál, ahol a tábor tagjai között szelektálva állították félre azokat a drukkereket, akikről úgy vélték, a korábbi találkozón ellenszegülni merészeltek a biztonságiak ámokfutásának. Az igencsak különlegesnek mondható beléptetés során – minden jogi alapot nélkülözve – több embert nem akartak beengedni a lelátóra, de voltak olyanok is, akiket falhoz állítottak, ahol fenyegették és fojtogatták őket. Az eset miatt ezen a mérkőzésen nem volt szurkolás a Szusza Ferenc Stadionban, a tábor nem is ment be a helyére, így a forduló rangadóján néma csönd volt a Megyeri úton.  

Hírdetés

Az egyik újpesti szurkolói csoport, a Viola Fidelity akkor így tudósított a történtekről: „Nem tűrjük el azt, hogy Újpest szurkolókat a beléptetésnél torkuknál fogva falhoz állítanak, és megfenyegessék Őket! Nem tűrjük azt, hogy Újpest szurkolókat, minden indok nélkül ne engedjenek be a Stadionba, akik még kíváncsiak a magyar labdarúgásra és hangulatot kívánnának teremteni.” 

Egy új rendező cég lenne a megoldás

Úgy tudjuk, hónapok óta feszült viszony uralkodik az Újpest-tábor egyes csoportjai és a lila-fehér klub biztonsági szolgálata között; ráadásul mindkét fél küszködik belső konfliktusokkal is. Tény, hogy az Újpest-tábor sem épp a fénykorát éli az elmúlt időszakban, de hallani olyat is, hogy a biztonsági cég vezetői közt is sok személyes konfliktus van – elsősorban a régi, újpesti kötődésű szekusok és az újabban Orosz Péterék által vezetett társaság közt. 

Mindenesetre amíg a drukkerek nehezményezik a csapat gyenge teljesítményét és a klubvezetés alkalmatlanságát, addig a biztonsági cég sokszor túlbuzgó rendezői pont ezeket a hangokat igyekeznek elnémíttatni a stadionban – így szinte minden találkozóra garantált a feszültség. 

Az MLSZ Biztonsági Szabályzata szerint a „Rendező: a sportrendezvény rendezője által rendezői feladatok gyakorlati végrehajtására kijelölt személy, aki a 2005. évi CXXXIII. törvényben előírt képzettséggel, okmányokkal rendelkezik és a Szövetség által előírt szakmai képzésen sikeresen részt vett, valamint az éves kötelező szakirányú továbbképzést teljesítette.” továbbá „Rendezőnek csak a hatóság által kiállított személy-, vagyonvédelmi igazolvánnyal rendelkező (…) személy bízható meg. A rendezői állományt külön pedagógiai programban meghatározottaknak megfelelően szakirányú képzésben kell részesíteni.” 

Nyílt titok, hogy a magyar stadionokban számtalan rendező nem felel meg ezeknek a kritériumnak és úgy tudjuk – akárcsak a legtöbb magyarországi stadionban – Újpesten is évek óta bevett szokás, hogy a biztonsági vállalkozás „problémásabb” tagjait (értsd: büntetett előéletük miatt nem végezhetnének vagyonőri munkát) szemérmesen csak „közreműködőknek”, illetve „szurkolói koordinátoroknak”nevezik ki, így kerülve meg a jogszabályokat és az MLSZ biztonsági előírásait, melyek megkövetelik a büntetlen előéletet.

Az Újpest-drukkerek állítása szerint egy teljesen új biztonsági cég alkalmazása lenne a megoldás a következő szezontól kezdve. Ezzel talán elkerülhetőek lennének azok az ismétlődő lelátói konfliktusok, melyeket ebben a szezonban csak és kizárólag azok a biztonsági őrök kezdeményeznek, akiknek feladata épp az lenne, hogy az élvonalbeli találkozókat kulturált körülmények közt és békésen rendezhessék meg. 

A helyzet ugyanis az, hogy jelen pillanatban nem szurkolói rendbontások övezik a magyar labdarúgó mérkőzéseket, hanem fordulóról fordulóra a rendezői huliganizmusnak vagyunk szemtanúi.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »