RTVS: Danko „állami médiát” akar

RTVS: Danko „állami médiát” akar

Ismét fellángolt a vita a szlovák közmédia üzembentartási díjáról. Ráadásul épp az az ember megy szembe a díj eltörlését szorgalmazó Andrej Dankóval és az SNS-szel, akitől nem várták volna – a nemzetiek jelöltje, Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója

Az üzembentartási díj eltörlését Danko év elején nyitotta meg újra, miután 2016-ban majdnem kormányválság lett az ügyből. Az SNS elnöke ugyanis eltörölné a jelenlegi, havi 4,64 eurós díjat, mely az RTVS bevételeinek többségét jelenti. Danko szerint a televíziónak és a rádiónak nem közszolgálatinak, hanem „államinak” kellene lennie, és teljes mértékben az állami költségvetésből kellene finanszírozni, amellett, hogy korlátlanul reklámozhatna is. A sajtónak azt nyilatkozta, az ország 2017-es gazdálkodási eredményeinek köszönhetően az államkassza megengedhetné ezt magának, mivel az államadósság a GDP 51 százaléka alá csökken, és a deficit a várt 2 milliárd helyett csak 1,2 milliárd euró lesz. „A megtakarított pénzt az emberekbe kell fektetnünk, az egyik lehetőség az üzembentartási díjak eltörlése lehet” – magyarázta Danko, aki szerint az SNS-nek több ötlete is van ezzel kapcsolatban.

A nemzetiek vezetője a díjak eltörlésének ötletét annak ellenére hangoztatja, hogy az SNS aláírta a kormányprogramot, mely épp a díj emelését tartalmazza. 2016-ban épp ebből lett csaknem kormányválság, mikor Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter havi 7 euróra emelte volna a díjat, ám az SNS ellenkezése miatt a kormány végül nem tárgyalt a dologról. Maďarič akkor a lemondását is belengette, ám végül nem távozott, a díjakról szóló vitát későbbre halasztották. Az SNS pedig fokozatosan igyekezett nagyobb befolyást gyakorolni a közmédiára, ami abban csúcsosodott ki, hogy jelöltjüket, Jaroslav Rezníket választotta meg az RTVS élére a parlament.

Csakhogy most épp Rezník megy szembe az SNS elnökével. A Sme napilapnak ugyanis azt mondta, igazságtalannak tartja, hogy az üzembentartási díj, mely a közmédia fő bevételi forrása, másfél évtizede nem emelkedett. Az RTVS-nek így szerinte csak komoly programbeli lefaragások árán lehet kiegyensúlyozott költségvetése.

Marek Maďarič kulturális miniszter, aki már régóta folytat háborút az SNS-szel a közmédia miatt, enyhén cinikus hangon reagált Danko kijelentéseire, mondván: nem érzi szükségét, hogy alaposabban foglalkozzon az SNS-elnök javaslatával. Szerinte ugyanis mindez Danko egyoldalú sajtónyilatkozata, mely nem veszi figyelembe, hogy az üzembentartási díjat nem lehet koalíciós egyezség nélkül eltörölni. Ráadásul szerinte az SNS maga sem tudja, mit akar, hiszen a kormányprogram aláírásával egyetértettek a díj emelésével, és bár harcoltak ellene, Rezník személyében mégis olyan embert választottak meg az RTVS élére, aki maga is a díjak emelése mellett foglalt állást. A Nový čas napilapnak a miniszter azt mondta, nagy visszalépés lenne egy „állami televízió”, mely korlátlanul reklámozhatna, hiszen így maga a program is kommerszebbé válna, és ez a lépés torzítaná a műsorszolgáltatás duális rendszerét, melyben a kereskedelmi televíziók gazdálkodásának alappillére a reklám.

Többen vannak, akik az üzembentartási díjakban a függetlenség valamiféle garanciáját látják. Ilyen például Michal Gonda médiaelemző, aki a Nový časnak azt mondta, az állami finanszírozás esetén komoly a kockázat, hogy egyes politikusok nyomást akarnának gyakorolni a közmédiára. Hasonló szellemben fogalmazott Facebook-bejegyzésében Lovász Attila, a közmédia nemzetiségi adásainak igazgatója. „Egy közvetlenül az államkasszából finanszírozott média nem törvényszerűen állami, de az, amit a kelet-európai politikus ért állami médián, az nem médium” – írja. Szerinte ha valaki olyan teljes formátumú médiát akar építeni, többféle programszolgáltatással, melyet egy állami szerv közvetlenül irányít, az nem demokratikus államot épít, hanem tekintélyelvűt.

A közszolgálati média leépítése, és állami médiával való helyettesítése fontos lépés a diktatúra felé

 – írja Lovász, példaként a magyar közmédiát említve. Véleménye szerint bármilyen finanszírozást választ is az állam a közmédia finanszírozására, egyet nem tehet meg: nem hathat közvetlenül a közmédia programjára. „Ha ezt mégis megteszi, elveszik a közszolgálati média” – jegyezte meg Lovász. (fm, Sme, Nový čas)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »