Sáskák százezreit "képtelenek" hazazavarni "Német"országból, hiába utasították el a menedékkérelmüket

Sáskák százezreit "képtelenek" hazazavarni "Német"országból, hiába utasították el a menedékkérelmüket

Csak a tavalyi évben 65 ezer elutasított menedékkérőt nem tudtak hazaküldeni Németországból, mert az érintetteknek nem volt meg az útlevelük – írja a Deutsche Welle a berlini belügyminisztérium adataira hivatkozva. Összesen egyébként több százezer olyan ember élhet a németeknél, akiknek elutasították a menedékkérelmét, ám nem tudnak távozni, még akkor sem, ha akarnak (persze a többségüknek esze ágában sincs).

A szükséges papírok hiányán túl kizáró ok például a betegség, ha nincs biztonságos visszaút, vagy ha éppen háború dúl az érintett szülőföldjén, esetleg ha a menedékkérő hontalan, vagyis egyik országnak sem állampolgára.

És noha az útlevél nélküliek egy része valószínűleg szándékosan dobja el papírjait, de sokuknak nincs más választása, az embercsempészek ugyanis számos esetben elveszik tőlük azokat. Mások, például az eritreaiak állítólag a saját országuk hatóságai miatti félelmből semmisítik meg az okmányaikat. Ilyen esetben viszont a menedékkérőknek érkezésük után mindenben segíteniük kell a hatóságokat annak érdekében, hogy kiderüljön a személyazonosságuk, ellenkező esetben súlyos bírsággal kell szembenézniük.

Évi félmilliárd euró sarcot fizetnek, hogy mások visszafogadják a saját állampolgáraikat

A visszautasított menedékkérők hazájának egyébként kötelessége együttműködni az érintettek visszavételében, ám vannak, akik szerint ebben nem minden ország partner. A német kormány most azt találta ki, hogy a segítségért cserébe gazdasági támogatást nyújtanak egy sor országnak. Éves szinten félmilliárd eurót szándékoznak költeni arra, hogy finanszírozzák az önkéntesen hazatérők elhelyezkedését Irakban, Nigériában, vagy éppen Afganisztánban. Berlinben ettől azt remélik, hogy évi 20-30 ezer migráns így hajlandó visszatérni hazájába.

Mindemellett sok ország hatóságai feltűnően lassan reagálnak az útlevélpótlási kérelmekre, Libanon esetében például extrém ritka, hogy egyáltalán válaszolnak. (Érdemes megemlíteni, hogy Libanon bő 6 milliós lakosságából közel 1,5 milliót tesznek ki csak a valódi szíriai és a palesztin menekültek.)

(Kuruc.info – Deutsche Welle – MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »