Saul fia: Golden Globe-díj után, Oscar-díj előtt

Saul fia: Golden Globe-díj után, Oscar-díj előtt

MTI nyomán

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését.

A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának.

“A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot”

– fogalmazott.

Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti

– mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből, miután az általa rendezett holokausztdráma – első magyar alkotásként – hétfőre virradóra elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének elismerését a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

“A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni”

– fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll.

“A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.

A rendező álnaívan megjegyezte azt  is, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék

Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra.

Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismerteti a jelölteket.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »