Seehofer a választási vereség rémével próbálja jobb belátásra téríteni Merkelt

Ha Angela Merkel nem változtat eddigi menekültpolitikáján, az a jelenlegi német kormánykoalíció elvérzéshez vezethet a 2017-es parlamenti választásokon, figyelmeztet Horst Seehofer, a kisebbik koalíciós párt elnöke.

„Még megakadályozhatjuk a vereséget” – erre figyelmeztette Horst Seehofer Merkelt a koalíciós partnerek ausburgi találkozóján. A bajor miniszterelnök még nem tartja későnek az irányváltást a német menekültpolitikában. Ha ez nem történik meg, az könnyen a kormánykoalíció választási bukásához vezethet 2017-ben – írja a Spiegel Online.

A makacs ragaszkodás az eddigi nyitott kapuk politikájához súlyos következményekkel járhat, érvelt a bajor politikus. Németországba tavaly több mint egymillió menedékkérő érkezett, akik egyre inkább megterhelik az államkasszát és a német társadalom tűrőképességét. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke elengedhetetlennek tartja a befogadható menekültek létszámplafonjának a bevezetését.

A nagyobbik kormánypárt továbbra is elzárkózik a felső plafontól.

A CDU annyiban igyekszik a bajor keresztényszocialisták kedvére tenni, hogy segítséget ígért a délnémet határra beáramló menekültáradat kezelésében. Az osztrák–német határvonalon újabb menekültközpontokat állítanak fel. A papír nélkül érkezőket azonban már a németek is gondolkodás nélkül fordítják vissza.

Az osztrák vezetés egyre keményebb megoldásokat hangoztat a menekülthelyzet kezelésére. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter (ÖVP) következetesen kitart az évente befogadható menekültszám megszabása mellett.

Az osztrák szövetségi és tartományi – múlt héten tartott – értekezleten a szövetségi kormány 37 500 menekültnél tenné ki a megtelt táblát 2016-ban. Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Az osztrák vezetés terve szerint 2019-ig a maximálisan befogadható menedékkérők száma 127 500 lenne.

Az értekezleten részt vevő politikusok a következő három évre lebontották, mi az a menekültszám, amivel még a kilencmilliós állam képes megbirkózni. 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben mindössze 25 ezer menedékkérőt fogadna be Ausztria.

A kölni eseményeket követően a német lakosság szigorúbb fellépést vár Merkeltől. A közhangulat nyomására a kormány szigorított ugyan a menekültpolitikáján, de a jogszabályi változtatások csak a lakosság megnyugtatását szolgálják.

Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyi miniszter január közepén állapodtak meg arról, hogy az életellenes, szexuális és sorozatos vagyon elleni bűncselekményeket elkövető "menekültek" a jövőben a bírósági ítélet kimondása után azonnal kiutasíthatóak.

A szexuális bűncselekményeknél is csak a büntetőeljárásban történt szigorítás. Valójában nem a nőket erőszakolókra vagy a zaklatókra szabnak ki nagyobb büntetéstételt, hanem mindössze az eljárás menetén könnyítettek.

Németországba idén várhatóan egymillió "menekült" érkezik, hacsak nem vezet be korlátozást a német kormány.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »