Sereghajtók közt a magyar egészségügy Európában

Sereghajtók közt a magyar egészségügy Európában

Az most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy hazánk csupán Ciprus, Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia egészségügyi rendszerét képes felülmúlni, a lengyelekkel pedig nagyjából egy szinten állunk, ami náluk javulásnak számít ugyan, de Magyarország szemszögéből kudarc.

A hat terület vizsgálatán alapuló listából egyébként kiderül, hogy Hollandiában a legjobb az egészségügyi ellátás.

Betegjogok érvényesülése

Itt Magyarország a 10-ből mindössze két területen kapott megfelelő (zöld) besorolást: a saját betegadatokhoz való hozzáférés és az online foglalás lehetősége ért zöld minősítést. A betegszervezetek bevonása, a jószolgálati orvosok nyilvántartása és a szolgáltatók minősítése viszont elégtelen (piros) volt.

Ellátáshoz való hozzáférés

Itt a 6 indikátorból kettő vizsgázott rosszul: a rákterápiák nem érhetők el 21 nap, a CT vizsgálat pedig 7 nap alatt. A háziorvosokat viszont aznap el lehet érni, ám mindössze ez az egy terület érdemelte ki a megfelelő státuszt.

Betegellátás eredményessége

Ezt a területet 9 mutató mentén vizsgálták, itt a szívhalál és a rákbetegség túlélési esélye, a kórházi fertőzések és abortuszok száma nem volt megfelelő.

Közfinanszírozott egészségügy bőkezűsége

A szervezet szerint – a kormánypropaganda ellenére – nagy baj van a közfinanszírozással, itt 8 indikátorból 3 csúszott pirosba: a finanszírozási háttér, a hálapénz és a császármetszések aránya.

Betegségmegelőzés

Ezen a területen a 7 mutatóból 2 nem volt megfelelő, az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás miatti gondok lógtak át a pirosba.

Gyógyszerellátás

Ez a kategória produkálta a legrosszabb arányokat: csaknem mind a 6 vizsgált terület piros minősítést kapott, egyedül az antibiotikum-használat volt megfelelő.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »