Sikertelenül zárult az ukrán EU-csatlakozási kísérlet

Sikertelenül zárult az ukrán EU-csatlakozási kísérlet

Ukrajna teljes gazdasági katasztrófával kell szembenézzen, és az atlantista kormány ígéreteivel ellentétben a külföldi kölcsönök sem képesek megmenteni az országot. Egy német napilap szerint Kijev el kell ismerje, hogy az EU-csatlakozásra tett kísérlet sikertelenül zárult.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten publicistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak nem állt szándékában az ukrán gazdaság helyzetének javítása – ellenkező esetben ki kell jelenteni, hogy az IMF kudarcot vallott, mert a Valutaalap által kidolgozott programok minden igyekezet ellenére sem tudták megmenteni az ukrán gazdaságot. A lap hangsúlyozza, hogy az IMF programjai ellenére továbbra is fennáll a hiperinfláció veszélye, miközben az ország folyamatosan az államcsőd szélén áll. Ukrajna Nemzeti Bankja szerint idén 44%-os volt az infláció, ami a tavalyi 24,9%-hoz képest is drámai növekedés.

Az IMF számos “jogi trükköt” alkalmazott annak érdekében, hogy a katasztrofális helyzetet ne súlyosbítsa további vagyonkivonás. Ukrajna máig nem fizette vissza tartozásait Oroszországnak – emiatt az ország csődöt kellett volna jelentsen és nem juthatna újabb hitelekhez -, de az IMF megváltoztatta saját szabályait, hogy további kölcsönöket adhasson Ukrajnának. Csak idén a kijevi kormány tíz milliárd dollár kölcsönt kapott az IMF-től és más nemzetközi hitelezőktől, de az eladósodás láthatóan nem lendített a gazdaság helyzetén.

A DWN felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna jelenleg az európai és amerikai adófizetők pénzén él, és előbb vagy utóbb az európai országok megelégelik az állandó segélyezést – a katasztrofális helyzet miatt pedig el kell könyvelni az ukrán EU-csatlakozás kudarcát; jelenleg se az Európai Unió, se Ukrajna nem engedhet meg magának olyan mértékű kiadásokat, ami az integráció lebonyolításához szükséges.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »