Sikerül megsemmisíteni az Iszlám Államot 2016-ban?

Szakértők szerint a Közel-Kelet problémája 2016-ban is kiemelt biztonságpolitikai kérdést jelent majd. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja és Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense is arról beszélt, kulcskérdés, hogy az év során mennyire sikerül stabilizálni Szíriát, illetve Irakot, s ettől is függ majd, hogyan alakul a migrációs nyomás.

Tálas Péter úgy vélte, hogy az iráni atomkérdésben olyan megoldás született, amely hosszú távon rendezheti ezt a problémát, a többi biztonságpolitikai kérdésben viszont bizonytalanok a szakértők. Az NKE dékánja 2016-ban több területen is inkább kontinuitásra számít. Példaként emelte ki az ukrán helyzetet, valamint a kurdisztáni problémát is. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az iraki kurdok még nagyobb autonómiára tesznek szert az év során, azt azonban nem gondolja, hogy létrejöhetne egy önálló kurd állam.

Arról is beszélt, nem hiszi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet sikerül megsemmisíteni az év során. Mint mondta: bár van egy közös elhatározás, hogy meg kell fékezni a terrorszervezetet, arról nemzetközi szinten is vita van, hogy ehhez elégséges-e a bombázás, vagy szárazföldi csapatok is szükségesek. Tálas Péter szerint, ha sikerülne is valamennyire megrendíteni az Iszlám Államot, még huzamosabb időn keresztül számolni kell a terrorszervezettel.

Gazdasági válság rendezheti át az erőviszonyokat

Tálas Péter a 2016-os év kiemelt fontosságú eseményei között nevezte meg az olimpiát és az amerikai elnökválasztást. Ezek mellett egy esetleges gazdasági válság rendezheti át a nemzetközi erőviszonyokat az év során – véli az NKE dékánja.

Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense is egyetértett azzal, hogy a világgazdaság alakulása meghatározza az év eseményeit, az viszont bizonytalan, hogy milyen fegyveres konfliktusok robbannak ki idén a világban. Emellett az amerikai–orosz viszonyt, valamint ő is a közel-keleti konfliktust s a menekültkérdés alakulását emelte ki.

A Corvinus Egyetem szakértője szerint az új év kérdése, milyen módon sikerül visszaállítani az államiságot Szíriában, illetve Irakban, milyen jövőképet tudnak felmutatni az onnan jövő menekülteknek. Csicsmann László ezzel együtt nem számít arra, hogy ebben az évben megszűnne az Európát érintő migrációs hullám.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »