Sikerült az egyetlen buzisimogató jelöltet elnökké választani Közép-Amerika Svájcában

Sikerült az egyetlen buzisimogató jelöltet elnökké választani Közép-Amerika Svájcában

A balközép jelöltje, Carlos Alvarado Quesada nyerte meg a szavazatok 60,66 százalékával az elnökválasztás második fordulóját vasárnap Costa Ricában: a 38 éves volt munkaügyi miniszter a kormányzó Nemzeti Felszabadulás Párt (PLN) jelöltje, akinek vetélytársa, a konzervatív jelölt Fabricio Alvarado Munoz (csak névrokona) a szavazatok 39,33 százalékát kapta meg; a részvételi arány 66,91 százalékos volt – jelentették be hivatalosan helyi idő szerint vasárnap este a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján.

A 43 éves evangéliumi keresztény hitszónok Fabricio Alvarado az első fordulóban még az első helyen végzett. Népszerűsége annak hatására kezdett szárnyalni, hogy hevesen kikelt a buziházasság engedélyeztetése elleni bírósági döntés ellen.

A választáson 13 jelölt indult, és közülük csak Carlos Alvarado támogatja az azonos neműek "házasodási jogát".

A két Alvarado közötti verseny idén januárban azután vált kiélezetté, hogy az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága határozatot hozott, miszerint Costa Ricának engedélyeznie kell az azonos neműek "házasságát", illetve azt, hogy az aberrált "párok" gyerekeket fogadhassanak örökbe, és ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a normális házaspárok.

Fabricio Alvarado a közvélemény-kutatási eredmények szerint azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy az állam ügyeibe való beavatkozásnak, a szuverenitás megsértésének minősítette a bírósági döntést, illetve kilátásba helyezte: küzdeni fog érvényesítése ellen.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint a latin-amerikai ország lakosságának kétharmada ellenzi a buzinászt. Costa Ricában az emberek 76 százaléka római katolikus. Mindazonáltal azután, hogy az első fordulóban Carlos Alvarado 21,6 százalékos eredménnyel a második helyen végzett, a második fordulóban egyedüli vetélytársa lett Fabricio Alvaradónak, és a többi jelölt hívei mögé álltak – ő több állami beavatkozást javasolt a gazdaságba.

Fabricio Alvarado vasárnap este a hívei előtt mondott beszédében elismerte a vereségét, és telefonon gratulált ellenfelének. „Nem nyertük meg a választásokat, de emelt fővel fogadhatjuk el ezt az eredményt” – mondta, mindenekelőtt Istennek mondva köszönetet.

A Közép-Amerika Svájcának tekintett ország minden korábbinál megosztottabbnak bizonyult a szavazáson – vélték az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők. A leköszönő elnök, Luis Guillermo Solís, akinek a 2014. évi győzelme véget vetett a latin-amerikai országban évtizedek óta regnáló – de facto kétpárti – rendszernek, az alkotmány értelmében nem jelöltethette magát másodszor.

Kormányára árnyat vetettek a különböző korrupciós vádak, ezért maradt alul a népszerűségben kezdetben Carlos Alvarado. Sem Fabricio Alvaradónak, sem Carlos Alvaradónak nem lesz abszolút többsége a február 4-i parlamenti választás után megalakult, erősen megosztott parlamentben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »