Skócia partjainál a jövő valóban elkezdődött

Megkezdte a termelést a világ első tengeren lebegő szélfarmja.

Nem véletlen, hogy maga Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere nyitotta meg a Hywind névre keresztelt úttörő projektet. A Peterhead városától 15 mérföldre lebegő szélfarm ugyanis egyedülálló a világon.

A hatalmas turbinák a tengerszinttől mérten 175 méter magasra törnek, „ezenfelül” a víz alá 78 méterre nyúlnak, így tartva egyensúlyban az óriásokat – írja a BBC.

Hírdetés

A „hagyományos” tengeri szélfarmokat általában 50 méter mélységig telepítik, míg a lebegő, lánccal a talapzathoz rögzített egységek mélyebb vizeken is működhetnek – a mostani 129 méternyi víz felett lebeg. A norvég Statoil, mely 15 évet dolgozott a projekten, kijelentette: a potenciális telephelyek 80 százaléka 60 méteres mélység felett fekszik. Az energiavállalat szerint turbináik akár 800 méteres mélység felett is képesek a működésre – írják.

turbines being moved into place

A szélfarm, mely 20 ezer háztartás energiaszükségletét fogja kielégíteni, ugyanakkor veszélyeket is hordoz magában, legalábbis az RSPB Scotland szerint. A madarak védelmével foglalkozó szervezetnek természetesen nem a megújuló energiával van problémája, hanem hogy a régióban túl sok lesz a turbina, melyek több ezer madár életét olthatják ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »