Sokan meghaltak a földcsuszamlások miatt Kínában

Huszonháromra emelkedett hivatalos adatok szerint szerdára a hét elején Délnyugat-Kínában történt földcsuszamlás halálos áldozatainak száma, egy másik sárlavina észak-nyugaton szerdán legalább hét emberéletet követelt.

Még szerdán is folytak a mentőakciók, hogy kiszabadítsák a sárban rekedteket a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Picsie falvában. A szerencsétlenségben a Hszinhua hírügynökség által szerdán közzétett legfrissebb adatok szerint huszonhárman haltak meg, és tucatnyian eltűntek. A hivatalos média által sugárzott felvételeken látni lehetett, amint a megrettent bámészkodók sikolyai közepette a domb egyik oldala leszakadt és porfelhő emelkedett fel.

Szerdán a viharos esőzések miatt hatalmas sárlavina öntötte el a Csinghaj tartománybeli, többségükben tibetiek lakta Macsen falut – jelentette a Hszinhua. A hírügynökségi jelentés szerint hét embert meghalt, két társuk megsérült.

A földcsuszamlások gyakoriak Kína falusi és hegyvidéki részein, főként heves esőzések idején. A szélsőséges időjárási körülmények miatt idén nyáron számos katasztrófa történt az ország déli részében, sokan meghaltak, illetve kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

Júniusban és augusztusban két hatalmas szecsuani (Délnyugat-Kína) sárlavinában több mint harmincan haltak meg és sokan eltűntek.

Júliusban mintegy hatvanan haltak meg fölcsuszamlásokban és árvizekben a közép-kínai Hunan tartományban. A tartomány mintegy 1,6 millió lakosát kellett kitelepíteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »