Sokan meghaltak a választások miatt kitört zavargásokban Kenyában

Legalább 24 ember vesztette életét Kenyában az erőszakhullám során, mely Uhuru Kenyatta hivatalban levő államfő újbóli megválasztása miatt tört ki – írja a CNN.

A Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság szerint a halálos áldozatok között van egy kilenc éves kislány is. Édesapja azt mondta, egy negyedik emeleti erkélyen játszottak a gyerekek, amikor a kislányt eltalálta egy lövedék. 

A kenyai Vöröskereszt közölte: legalább 93 ember sérült meg. Az ellenzék ugyanakkor szombaton azt állította, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel végeztek, ám ennek alátámasztására nem nyújtott bizonyítékot.

http://mno.hu/

Kenyatta szavazatok 54,27 százalékát kapta, kihívója, az ellenzéki Raila Odinga pedig 44,73 százalékos eredményt ért el. A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt, tizenkilencmillióan voltak jogosultak szavazni. A végleges eredményt pénteken este jelentette be a központi választási bizottság.

Az ellenzék csalásra gyanakszik. Odinga már korábban, az eredmények közzététele előtt közölte, hogy számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a demokráciára mért csapásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek. „Eddig lehetett megvezetni az embereket, a 2017-es általános választást elcsalták” – szögezte le.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Kenyatta az eredmény bejelentése után békességet és nemzeti egységet kért a testvéreinek nevezett állampolgároktól. Támogatói vadul ünnepelték győzelmét az utcákon, Odinga hívei azonban tiltakozó tüntetéseket tartottak az ellenzék hátországának számító fővárosi kerületekben és vidéki városokban.

A tiltakozók utakat torlaszoltak el, barikádokat emeltek, majd gyújtottak meg. Az AP amerikai hírügynökség fotósa szemtanúja volt, hogy a hatóság emberei éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre. A választáson alulmaradt ellenzéki erők szóvivője, James Orengo azt hangoztatta, hogy a kenyai biztonsági erők provokálták ki az erőszakot.

Orengo korábban közölte, hogy az ellenzék hajlandó elfogadni a elnökválasztás eredményét azzal a feltétellel, ha a központi választási bizottság biztosítja számára a szervereihez való hozzáférést. Erre reagálva a választási bizottság tudatta, az ellenzék nem nyújtott be hivatalos kérelmet erre vonatkozóan, szóbeli kérést pedig nem vesznek figyelembe.

http://mno.hu/

Még 2007-ben heves tiltakozások kezdődtek, amikor a választáson alulmaradva Odinga ugyancsak csalásról beszélt. Ezt követően összecsapások törtek ki, melyek során közel ezerkétszáz ember halt meg. Odinga 2013-ban is vesztett az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

A mostani eljárás tisztaságát egyébként valóban megkérdőjelezi, hogy egy független vizsgálat szerint a választási bizottság több mint 1 millió olyan kenyait vett fel a választói névjegyzékbe, aki már elhunyt. Odinga korábban kijelentette: csak akkor veszíthet, ha Kenyatta elcsalja a választást.

 

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem volt otthon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »