Sokesélyes lehet egy előre hozott választás

Sokesélyes lehet egy előre hozott választás

POZSONY. Egy jelenlegi körülmények között megtartott előre hozott parlamenti választáson térdre kényszerülhet, de akár meg is erősödhet a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) – vélekedett kedden megjelent kommentárjában a Pravda.

A lap kommentátora, Peter Javůrek a belpolitikai válság legnagyobb horderejű hétfői történéseivel – Robert Kaliňák belügyminiszter távozásával és a Most-Híd előre hozott választásokra tett javaslatával – összefüggésben arról ír, hogy azok milyen hatással lehetnek a jelenlegi koalíciós pártokra.

A Pravda szerint Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azt találja a legelőnyösebb megoldásnak, ha az előre hozott választások időpontjáról a kormány határoz, s ebben a kezdeményező szerepet nem engedi át teljes mértékben az államfőnek és a "hisztérikus ellenzéknek". Robert Fico viszont – Bugárnak adott elutasító válasza alapján – azt gondolja, hogy az lenne az előnyösebb, ha pártjára a környezete és a körülmények kényszerítenék rá az előre hozott választásokat.

Ezekből az álláspontokból következtetni lehet arra, hogyan nézhet majd ki a két párt választások előtti narratívája – véli a Pravda.

A lap szerint bár hétfői döntésével a Most-Híd országos tanácsának "egyelőre" sikerült elkerülnie a pártszakadást, de az már más kérdés, hogy az előre hozott parlamenti választásokon sikerül-e bejutniuk a törvényhozásba.

Fico pártja nyilvánvalóan túl van már a legnagyobb választási sikerein – írta Javůrek, aki szerint ezért a Smer-SD az előre hozott választásokon térdre kényszerülhet, de akár ennek az ellenkezője is előfordulhat. Ez az oka annak, hogy ma már a kormánykoalíció mindegyik pártja a saját játékát játssza, Bugár a közös cselekvésről szólót, Fico a minden oldalról megtámadottat, Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke pedig saját magát alakítja, legújabban a "harmadik út Szlovákia számára" nevű "fantáziájával."


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »