Soros kiakadt, hogy az újságíró-gyilkosság kapcsán is rá mutogatnak

Soros kiakadt, hogy az újságíró-gyilkosság kapcsán is rá mutogatnak

Visszautasította Ropbert Fico szlovák miniszterelnök vádjait Soros György. A Hospodarske noviny című szlovák napilap keddi beszámolója szerint a milliárdos üzletember Robert Fico vádjaira szóvivője útján válaszolt: nem avatkozik bele a szlovák belpolitikába, és nem próbálja destabilizálni a pozsonyi kormányt- idézi a nyilatkozatot az MTI.

Soros szóvivője, Michael Vachon megerősítette, hogy Andrej Kiska szlovák államfő tavaly szeptember 20-án az ENSZ Közgyűlése aktuális ülésszakának keretében New Yorkban találkozott a milliárdossal. Vachon ugyanakkor visszautasította Fico hétfői állítását, amely szerint Soros Kiskán keresztül próbált meg hatást gyakorolni a szlovák belpolitikára.

„Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez” – szögezte le a szóvivő.

A szlovák államfő vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása, amit Fico elutasított.

A miniszterelnök a szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte azt, ami Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese meggyilkolása után történt. 

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

Robert Fico ennél tovább is ment, azt állította, hogy Kiskának a politikai válság megoldására tett javaslatait „egyértelműen nem Szlovákiában” dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt az elnök reakciója mögött. A miniszterelnök szerint az államfő „az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar”.

A kormányfő egyúttal azért is számon kérte Kiskát, amiért tavaly szeptemberben diplomáciai kíséret nélkül látogatta meg New Yorkban Soros Györgyöt – és követelte, hogy az elnök árulja el, miről tárgyaltak a pénzemberrel.

Soros képviseletében Vachon  válaszolt: szerinte tanácsadói is elkísérték a megbeszélésre Kiskát, a találkozón pedig a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma.

Soros György egyébként szívesen adott pénzt magyarországi integrációs programokra is, a Hódmezővásárhelynek adott 60 millió forintos támogatását például személyesen Lázár János köszönte meg még 2010-ben.

http://mno.hu/

Kiska szóvivője, Roman Krpelan az üggyel kapcsolatban úgy véli, hogy Fico csak a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel. Azonban ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól – tette hozzá a szóvivő. Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat – szólította fel a politikust Krpelan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »