Sorra adják fel a hazai brókercégek

Fogynak a brókercégek, ráadásul a többségük veszteséges – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most kiadott Aranykönyvéből. Tavaly év végén már csupán 15 befektetési vállalkozás volt Magyarországon, holott két évvel ezelőtt, vagyis a brókerbotrányok kirobbanása előtt még 24 ilyen társaság szerepelt a nyilvántartásban. A megszűnések hátterében az állhat, hogy bár a befektetési vállalkozások szektorszinten nyereségesek, a profitot néhány nagy társaság zsebeli be, a kicsik viszont veszteséget termelnek.

Tavaly a 15 hazai brókercég összesen 3,86 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ebből 2,46 milliárd forint az Erste Befektetési Zrt.-nél keletkezett. A Concorde Értékpapír 1,16 milliárd, a Concorde Alapkezelő érdekeltségi körébe tartozó Alapforgalmazó Zrt. 471 millió, az Equilor pedig 305 millió forintos nettó profitra tett szert. A főleg privátbanki területen aktív SPB 112 millió forintos nyereséget ért el, rajtuk kívül még két cég, a Pláninvest és a CEE Active Asset Management volt szerény mértékben nyereséges. A Pláninvest ennek ellenére sem folytatja, átalakítja a tevékenységét, az ügyfeleit pedig az Equilornak adja át, az erről szóló határozatot augusztus 31-én hozta meg a jegybank.

A 15-ből nyolc brókercég volt veszteséges, együttvéve 650 millió forintos deficitet halmoztak fel. A legnagyobb adózás utáni mínusz a Strategon Értékpapírnál keletkezett, 184 millió forintnyi. A cég 2014-ben még nyereséges volt, 2015-ben már veszteségessé vált, a problémái azonban tavaly hatalmasodhattak el. Az MNB 2016 decemberében megbírságolta a céget és a vezérigazgató Prantner Józsefet, miután súlyos hiányosságokat talált a befektetési vállalkozásnál, nem sokkal később pedig a tőkehelyzet rendezésére is felszólította a céget. Mivel ez nem történt meg, az idén májusban részlegesen felfüggesztette a társaság működését, majd június végén felügyeleti biztost rendelt ki a brókercég vezetésére. Az ő feladata hogy kivezesse a piacról a mintegy 480 fős ügyfélkörrel rendelkező Strategont, koordinálja az állományátruházást, és elszámoljon az ügyfelekkel. A cég állományát a Codex Értéktár vette át néhány nappal ezelőtt.

Forrás: Kallus György

Hírdetés

A Geo Professional Portfolio Zrt. is kikerülhet hamarosan a statisztikákból. A cég évről évre veszteséges az Aranykönyv szerint, tavaly 34 millió forintos adózás utáni negatívumot könyvelt el, akárcsak 2015-ben. 2014-ben mínusz 43 millió volt az adózott eredménye, és még a saját tőkéje is negatív lett. A társaság az idén nyáron döntött úgy, hogy feladja: honlapja szerint a július 17-én tartott közgyűlésen úgy határoztak a tulajdonosok, hogy lezárják a cégnél a portfóliókezelési tevékenységet, új szerződést nem kötnek, a meglévőket megszüntetik, a licencüket pedig visszaadják az MNB-nek.

A tavaly 122 millió forintos veszteséget felhalmozó Solar Capitalnél is voltak gondok. 2015-ben még ez a brókercég is nyereséges volt, tavaly viszont nőttek a költségei, miközben a bevételei visszaestek. Tavaly májusban az MNB bírságot is kiszabott a cégre prudenciális és fogyasztóvédelmi problémák miatt, az idén februárban újabb bírságot rótt ki rá, majd márciusban engedélyezte, hogy a társaság átruházza állományának egy részét az NHB Növekedési és Hitelbankra. A jegybank határozata szerint erről már tavaly novemberben megállapodott a két fél, a szerződést azonban többször is módosították, végül az idén májusban kerültek át az ügyfelek és az ügyfélállomány az NHB-hoz.

Az NHB örökölte meg a tavaly 95 millió forintos veszteséget felhalmozó, a kettészakadt Brokernet egyik utódcégének, a Quantis Alphának az ügyfélállományát is. Az erről szóló megállapodást még tavaly decemberben megkötötték, az MNB ezt többszöri módosítás után áprilisban hagyta jóvá, és az ügyfelek június 26-tól kerültek át a bankhoz.

Bár évről évre csökkent a vesztesége, de még tavaly is 147 millió forintos mínuszt hozott össze a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. A Magyar Posta mellett az FHB érdekeltségi körébe tartozó cég az idén is veszteséget termelt eddig, az FHB féléves jelentése szerint az első hat hónapot 109,9 millió forintos mínuszban zárta. A cégnél egyébként az első fél év végéig közel 58 ezer darab értékpapír-, illetve tartós befektetési számlát nyitottak az ügyfelek, a számlákon kezelt vagyon piaci értéke pedig a fél év végére meghaladta a 182,1 milliárd forintot.

A 2015-ös évet még éppen nullára hozta a Random Capital, de tavaly már ez a brókercég is 63 millió forintos veszteséget termelt, amit a cég beszámolója alapján az eredménytartalék terhére terveztek elszámolni. A cégnél a bizományosi tevékenység bevételei nőttek, a kereskedelmi tevékenység bevételei viszont visszaestek, a költségek ezzel szemben emelkedtek, főleg ez okozta a veszteséget.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »