Spórolásban már utolértük Európát

Spórolásban már utolértük Európát

Újévkor sokan megfogadják, hogy ezentúl jobban odafigyelnek a pénzügyeikre. Az Intrum Justitia kutatási adatai szerint sok magyar elhatározását tett is követte, az előző évekhez képest jelentősen nőtt azok aránya, akik minden hónapban félreraknak egy előre meghatározott összeget.

Az Intrum Justitia évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. Az idei kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt.

A 2017 novemberében készített kutatás szerint

a magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A rendszeresen spóroló magyarok aránya 8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól.

Érdekesség és talán az elterjedt sztereotípiákat is cáfolja némiképpen, hogy

a fiatalabb generációk körében vannak többen, akik minden hónapban spórolnak.

Míg a 18-34 évesek között 10-ből 6 magyar rendszeresen megtakarít, addig az 50 évnél idősebbek körében 10-ből 4 megkérdezett tesz félre havonta – olvasható a közleményben.

– emelte ki Kis Annamária, az Intrum Justitia üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

A megkérdezettek döntő többsége, több mint 60 százaléka az előre nem látható kiadások miatt tesz félre. Európai összehasonlításban a magyarok körében a legmagasabb a lakáscélból megtakarítók aránya. A kutatásban szereplő országok átlaga 16 százalék, Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spóroló erre a célra is félretesz. Ezzel szemben utazásra félrerakni nem olyan népszerű hazánkban, mint Európában. Míg a nemzetközi adatok szerint 10-ből 4 ember tesz félre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalék – derült ki a felmérésből.

Az életkori sajátosságok erősen befolyásolják a megtakarítási prioritásokat. A 18-34 év közöttiek inkább lakáscélra, esetleg utazásra spórolnak, az idősebb korosztályok azonban a gyerekeiknek, unokáiknak teszik félre pénzüket.

Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási forma a készpénz, majdnem minden második megtakarító ilyen formában is félretesz.

A malacpersely mellett a megtakarítási számla is igen gyakori, a válaszadók 35 százaléka ezt a módszert alkalmazza. A világ pénzügyi tendenciáihoz hasonlóan egyre többen keresik a kriptovalutákat is. A kutatási adatok szerint közel annyian említették kedvelt megtakarítási formaként a különböző virtuális pénzformákat, mint amennyien az aranyat.

 – idézi a közlemény Kis Annamáriát.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »