Strasbourg: Oroszország emberi jogokat sért a melegtörvénnyel

Strasbourg: Oroszország emberi jogokat sért a melegtörvénnyel

Súlyosan diszkriminatív és a homofóbia táptalaja a 2013-ban szövetségi szintre emelt melegpropaganda-törvény, ami alapján három melegjogi aktivistát megbüntettek – ezt mondta ki kedden hozott határozatában az Emberi Jogok Európai Bírósága. A törvény elfogadása ellen négy évvel ezelőtt már az Európai Tanács is élesen tiltakozott.

Az orosz szabályozás pénzbüntetéssel sújtja azokat a személyeket vagy szervezeteket, amik 18 év alatti személyeknek népszerűsítik a homoszexualitást: magánszemélyeknek ötezer rubelt kell befizetniük, ha megsértik a törvényt, cégek és iskolák esetében azonban már 500 ezer rubel (több mint 2,3 millió forint – a szerk.) a büntetés, írja a BBC.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerint azonban a törvény súlyosan diszkriminatív és általánosságokat fogalmaz meg a propaganda kapcsán, ezért önkényesen lehet értelmezni. A három érintett melegjogi aktivistát 2009 és 2012 közötti demonstrációik miatt büntették meg a propagandatörvényre hivatkozva.

A strasbourgi testület most megállapította, hogy az ügyükben kiszabott bírság két ponton sérti az emberi jogokról szóló európai egyezményt: szemben áll a szólásszabadság jogával (10. cikkely) és a megkülönböztetés tilalmával (14. cikkely) is.

A bíróság egyúttal visszautasította az orosz érvelést, hogy a szabályozásra az erkölcsök védelmében volt szükség, és összesen 28 ezer eurós kártérítésre kötelezte az orosz államot.

A propagandatörvényre hivatkozva az orosz kormány eddig több mint száz LMBT- és melegjogi megmozdulást, akciót tiltott be, bátorítást adva az Oroszországban amúgy is aktív homofób, sokszor pravoszláv szellemiségű mozgalmaknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »