Súlyos szabálytalanságokat talált az OLAF Tiborcz közbeszerzéseinél

Az uniós csalásellenes hivatal ügyészségi eljárást kezdeményezett, és azt is javasolta: az EB kérje vissza a projektekre szánt 40 millió eurót.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A cégben ebben az időszakban Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érdekelt volt. A Wall Street Journal úgy értesült, az OLAF két éven keresztül vizsgálta az Elios Zrt.-t, 35 közbeszerzést néztek át, majd megállapították: súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor. A magyar ügyészségnek azt javasolják, indítsanak eljárást az ügyben.

Az OLAF az Európai Bizottság felé is javaslattal élt: indítványolzták, hogy a testület kérje vissza a vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót. Az Elios 2011 és2015 közötti szerződéseit vizsgálták, ezek keretében a cég magyar települések közvilágítását korszerűsítette.

Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egyévnyi nyomozás után lezárták azt.

Ahivatal azt is mondta az amerikai lapnak, hogy nem csak súlyos szabálytalanságokat tártak fel, de összeférhetetlenség is felmerült, ami arra vonatkozhat, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben a férfi még az Eliosban is tulajdonos volt.

Az amerikai lap kereste az Európai Bizottságot is, akik azt mondták, ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, megvitatják azt a magyar kormánnyal, azután döntenek a további lépésekről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »