Szakértő: indiszkrét az e-Health rendszer

Szakértő: indiszkrét az e-Health rendszer

POZSONY. A feje tetején az e-Health, vagyis az elektronikus egészségügyi rendszer, amely teljes mértékben tapintatlan – vélekedik egy olvasó, aki nem érti, hogy a gyógyszerésznek a páciens születési számát a számítógépébe beütve miért van hozzáférése a betegnek eddig előírt gyógyszerek listájához. Csak emlékeztetőül, januártól teljes gőzzel kellene, hogy működjék az e-Health rendszer, ugyanakkor a kórházak, az orvosok és a gyógyszertárak még csak most tapasztalják meg a bogarait.

A JOJ televízió arról kérdezte meg Ondrej Sukežt, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLK) vezetőjét, hogy mit lát ténylegesen egy gyógyszerész miután születési számunkat beütötte a rendszerbe. „A vényeket és az elmúlt 6 hónapban előírt gyógyszerek listáját” – mondta.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) közlése szerint csak a kiadatlan gyógyszerek listáját látja, nem az előírt gyógyszerek sorát. Arra hivatkozik, hogy a születési szám megadása összhangban áll a hatályos törvényekkel. A jövőben várhatóan módosulnak majd a jogszabályok, így az érzékeny, bizalmas információk megjelenítéséhez elektronikus személyi igazolvány lesz majd szükséges. Ma azonban a születési számunk is elegendő.

„Ha az illető nem rendelkezik elektronikus személyivel vagy a gyógyszertár nincs felszerelve kártyaolvasóval, a páciens a születési száma megadásával adja hozzá beleegyezését. Az átmeneti időszak 2021-ig tart, vagyis mindaddig, amíg mindenki kötelezően elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezik” – magyarázta Sukež.

Egyes betegeknek ugyanakkor félelmei támadhatnak az egészségi állapotukkal kapcsolatos érzékeny, bizalmas adataikkal való esetleges visszaéléseket illetően.

Az SLK vezetője szerint azonban nincs ok az aggodalomra. Kiemelte, hogy a gyógyszerészek általánosságban véve egyre jelentősebb hatáskörökkel bírnak a nagyvilágban, ami mögött nem csupán az orvosok tehermentesítése áll. „Aggodalomra semmi ok. A gyógyszerészt titoktartás köti, a kezelésre befolyással lehet, módosíthatja a gyógyszeradagolást, ellenőrizheti az interakciót” – magyarázta Sukež.

Az új rendszer megkülönbözteti, hogy ki mit láthat. Az általános orvos például a páciens beleegyezése nélkül nem láthatja a pszichiátriai és pszichológiai vizsgálati eredményeit. Egy szakorvosnak az életmentő beavatkozások összefoglaló listájába kap betekintést, s amennyiben a beteg beleegyezését adja, akkor az egyéb egészségügyi feljegyzéseket, vizsgálati eredményeket is.

Szakértő: indiszkrét az e-Health rendszer

Hozzá kell azonban tenni, hogy amennyiben valaki úgy téved be egy gyógyszertárba, hogy a patikusnak csak egy klasszikus papír vényt ad a kezébe, akkor a gyógyszerész a recepten szereplő gyógyszeren túl semmit sem lát. Pavol Lupták biztonsági szakértő ugyanakkor rendkívül veszélyesnek tarja, hogy a páciensek érzékeny, bizalmas adatait központilag tárolják. Szerinte a rendszernek rendkívüli tapintattal kellene bekalibrálnia, hogy személyünkkel kapcsolatban ki és mit láthat.

„Korlátozni kellene a hozzáféréssel rendelkezők körét. Nem szabadna, hogy bárki betekintést nyerhessen a rendszerbe. Ha például diszkréciót megkövetelő diagnózissal rendelkezem, akkor ne láthassa bármely gyógyszerész. Ha azt a központi adatbázist, azt a központi alkalmazást valaki megtámadja, akkor azon nyomban rengeteg emberrel kapcsolatos hatalmas mennyiségű információhoz jut" – mondta a biztonsági szakértő, aki szerint a páciensek teljes ellenőrzésük alatt kellene, hogy tudják bizalmas információikat, azaz, hogy melyeket hajlandóak egy orvos elé tárni és melyeket nem.

„Néhány hónapja az indiai lakosság teljes adatbázisa szivárgott ki, beleértve biometrikus adataikat és minden egyebet. A helyzet odáig fajult, hogy pár dollár ellenében online vásárolhatjuk meg egy indiai ember személyes adatait” – figyelmeztetett Lupták.

Az NCZI ugyanakkor nyugalomra int, mondván, minden szükséges óvintézkedést megtett annak érdekében, hogy kivédjen egy esetleges hackertámadást és elkerülhesse a személyes adatok kiszivárgását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »