Szakértő: túl drága az Egyesült Államoknak a világcsendőri szerep – már értelme sincs 150 országban állomásozniuk

Meghaladja az Egyesült Államok fizetőképességét a globális katonai jelenlét, Donald Trump elnök ezért vélhetően az ország gazdasági erejének növelésére törekszik – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő szombaton az M1 esti műsorában.

Frank Tibor szerint az Egyesült Államok hadseregének globális szerepvállalása a hidegháború évtizedeiben érthető volt, de ma már semmi nem indokolja, hogy világszerte csaknem 150 országban állomásozzanak amerikai katonák.

A szombaton közzétett amerikai adóreform-tervezetről szólva megjegyezte, hogy a javaslatban nincs nyoma jelentősebb katonai kiadásnak. Hozzátette: a határvédelem erősítése vagy egy esetleges észak-koreai beavatkozás elvonná a forrásokat a nagyon rossz állapotban lévő úthálózat vagy az átlagos családok számára rendkívül drága egészségügyi szolgáltatások fejlesztésétől.

Hírdetés

A magyarországinál sokkal bonyolultabb, hatsávos adórendszer átalakítása jelentősen csökkentheti a közterheket, de elsősorban nem a gazdasági, inkább a politikai hatásai lehetnek jelentősek, hiszen Trump új szavazókat nyerhet az intézkedéssel – mondta Frank Tibor.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban az adózási fegyelem sokkal erősebb az európainál, az adórendszert a polgárok közös ügynek gondolják, ezért általában nem akarják kijátszani a közteherviselés szabályait.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »