Szakértők: Kevés esély van a vagyonelkobzásra

A budai villa fele, a felcsúti ház egésze, egy millió a takarékban és közel öt milliós banki tartozás. Papíron ennyije van Orbán Viktornak, ennyit vallott be legutóbbi parlamenti vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnök családja már jóval tehetősebb. Jól fialnak a kőbányák.

Zsiborás Gergő a neves amerikai üzleti magazin, a Forbes magyar nyelvű kiadásának vezető szerkesztője. 2015-ben írt cikket a magyar családi cégekről, köztük az Orbán-família vállalkozásairól. Értéküket akkor hét milliárd forintra becsülték. Közpénzen is híznak, de trükkösen. Nem közvetlenül az állammal szerződnek, hanem rejtőzködni próbálnak alvállalkozóként.

– 30 meg 25 százalékos profitrátákkal működnek ezek a cégek, ez nagyon magas. Miközben nagyon sok megrendelést kapnak, és nagyon sok osztalékot vesznek fel, azt nem mondanánk, hogy sok sokkal értékesebbek lettek ezek a cégek, hiszen nagyon ki vannak téve annak, hogy az aktuális politikai kapcsolatok hogyan működnek – nyilatkozta a vezető szerkesztő.

Az ellenzéki pártok évek óta igyekeznek elhitetni a nyilvánossággal, hogy Mészáros Lőrinc valójában nem több Orbán Viktor vagyonkezelőjénél. A felcsúti polgármestert strómanként emlegetik, ami ellen a bíróságnak sincs kifogása.

 – Minden egyes ilyen közbeszerzésnél Orbán Viktor irányította ezeket a dolgokat, és ő döntött, és utána szerintem arról is ő döntött, hogy ezeket a pénzeket hova tegyék, hova forgassák, mit vegyenek belőle – fogalmazott Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az Orbán-rezsimet következetesen bíráló jogász hűti az elszámoltatási kedélyeket.

– Őszintén szólva egy jogállami rekonstrukciónak az ára az, hogy a Mészáros-vagyon egy jelentős része a Mészáros család vagy közvetve Orbán Viktor kezében marad. Ez kicsi ár ahhoz képest, hogy többet ilyet nem lehet csinálni, tehát, hogy olyan átlátható szabályokat kell alkotni – jelentette ki Fleck Zoltán.

Mészáros Lőrinc korábban maga ismerte el, hogy mesés meggazdagodását Orbán Viktor barátságának is köszönheti. A felcsúti polgármester ma már nem ilyen szerény. A minap azzal hencegett, hogy még sikeresebb lesz, ha bukik a Fidesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »