Szalmabála kertészkedés

Időnk nagy részét azzal töltjük szerkesztőségünkben, hogy az alkalmazkodóképességünk javítására szolgáló új ötleteket értékeljük. Néhány hónapja írtunk egy szalmabálás növénytermesztési módszerről, mely ígéretes eredményekkel kecsegtetett. De mi is az?

A szalmabála-kertészkedés általában szalmabálába ültetett növényekből álló emelt ágyásokat jelent. Ezzel a termesztési móddal kihasználhatjuk az emelt ágyás előnyeit, méghozzá egy bőségesen rendelkezésre álló és olcsó közegben.

A szalmabálák segítenek visszatartani a nedvességet, a tápanyagfelesleg pedig beszivárog az alatta lévő talajba, ezáltal javíthatjuk kertünk földjének általános egészségét is. Íme néhány növény, melyeket már sikeresen termesztettek ezzel a módszerrel:

            Paradicsom            Paprika            Uborka            Tök            Sütőtök            Cukkíni            Földieper

A West Virginia Egyetemen sikeresen folyt szalmabála-kertészkedés vizsgálat.

Nagyon jó érzés, amikor azt halljuk, hogy valamelyik előfizetőnk megvalósítja ötleteinket, javaslatainkat, ahogy azt Andrew LaBanc is tette.

Hírdetés

Andrew kertészeti végzettséggel rendelkezik, és amikor olvasta a szalmabála-kertészkedésről szóló bejegyzésünket, azonnal tudta, hogy azt könnyen megvalósíthatja saját kertjében és közösségében is.

Andrew négy olyan előnyét említi a szalmabála-kertészkedésnek, melyek miatt kiváló lehetőséget jelent mindazoknak, akik talajmentes növénytermesztési módszert keresnek:

            Mivel a bála nagyjából 30 cm-rel magasabb, mint a talajszint, a rágcsálóknak és más állatoknak nehezebb megrágniuk a terményt.            Az emelt ágyás gondozásakor nem kell annyira lehajolni, és így kisebb az izomhúzódás esélye is.            A szalmabála-kertészkedés gyakorlatilag gyommentes rendszer.            A módszer nagyon kevés negatív hatást gyakorol a kertre, például nincs szükség szántásra, ásásra sem.

Andrew nem csak saját kertjében valósította meg a szalmabálán alapuló növénytermesztést, hanem közösségében is tanítja a módszert, ezen kívül segít másoknak a szalmabálák beültetésében és gondozásában.

Ez egy olyan dolog, amiből igazán tanulhatunk, hiszen jól szemlélteti a fenntartható technikák által biztosított újabb önfenntartási és bevételszerzési lehetőségeket.

Ez természetesen újabb kérdést vet fel: milyen más szükségleteket lehet még kielégíteni otthon és közösségünkben, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni a körülményekhez? Ezt mindenkinek magának kell kitalálnia. Gyűjtsék össze azokat a fenntartható megoldásokat, melyeket megvalósítottak, megvalósíthatnak otthon, és osszák meg ezeket a tapasztalatokat a közösségükben, hogy mások is tanulhassanak belőle.

A szalmabála-kertészkedésről részletesebb leírás található angolul itt.

Fordította: Bacskovszky Anett angol-magyar szakfordító (e-mail: banett74(kukac)gmail(pont)com)

Forrás: www.resilientcommunities.com


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »