Számítógép rúgott ki egy embert az állásából

Egy számítógépes rendszer rúgott ki egy férfit, akinek sokkal később biztonsági őrök jelentek meg az asztalánál.

Ibrahim Diallo egy nap azt vette észre, hogy a Los Angeles-i felhőkarcolóban nem működött a belépőkártyája, ezért a biztonsági őrnek kellett segítenie neki. Rögtön szólt a felettesének, aki megígérte, hogy új belépőkártyát szerez. Ekkor vették észre, hogy ki van léptetve a munkarendszerből és a neve mellett az inaktív szó szerepel. Diallo tovább dolgozott, de ebéd után már jelezték neki, hogy egy e-mail szerint már megszűnt a munkaszerződése – írja a BBC.

Diallo a történetét a blogjában is leírta, ahol részletezte, hogyan is rúgta ki egy robot munkahelyéről. A férfi következő nap is megjelent a munkahelyén, hiszen a munkatársai szóltak neki, hogy tisztázni fogják a félreértést. Később azonban már egyetlen rendszerhez sem fért hozzá,

az asztalánál pedig megjelent két biztonsági őr, hogy kikísérjék őt az épületből. Kiderült, őket is e-mailben utasították erre.

Hírdetés

 

Három hétbe került, amíg Diallo felettesei megértették, hogy mi a probléma. A férfi korábbi menedzserét elbocsátották, és a hátralevő idejében már otthonról dolgozott, azonban így elfelejtette megújítani Diallo szerződését az újonnan bevezetett rendszerrel.

Ettől kezdve mindent átvettek a gépek, és Diallót inaktívként jelölték meg. Az automatikus döntéseket pedig nem lehetett felülírni, így a belépőkártyáját sem aktiválták.

Annak ellenére, hogy kiderült, a mesterséges intelligencia hibázott, a nyomozás több hete alatt Diallo nem kapott fizetést, a kollégái pedig távolságtartóbbak lettek vele. Emiatt végül úgy döntött, hogy más munkahelyet választ.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »