Szánalmas izraeli magyarázkodás a lelőtt F16-osról

Szánalmas izraeli magyarázkodás a lelőtt F16-osról

Olvasta valaki az izraeli beszámolót arról, hogy az egyik F-16 vadászbombázójukat miért lőtte le a Szíriai Légvédelem?! Röviden azt állítják, hogy a pilóták nem vették figyelembe a műszereik elhárító rakétát jelző figyelmeztetését és ennek eredménye volt a találat.

Ezt civilek, akik nem tájékozottak a témában lehet, hogy beveszik, de a Syrian Arab Army oldal szerkesztői nem hiszik el. Habár a véleményük megalapozása érdekében feltételezték, hogy az izraeli magyarázat pontos.

1. Minden sugárhajtású vadászgép (a MIG-21 néhány utolsó variánsa óta) rendelkezik radar besugárzásjelző berendezéssel, ami képes jelezni a pilótának ha a gépet befogja egy radar elektromágneses nyalábja, ez történik rakéta indítás előtt. (Mind emlékszünk a török katonai repülőgépekre és a panaszaikra, ahogy a Szíriai Légvédelem befogta őket a saját légterükön belül.)

2. Ami az F-16 izraeli változatát olyan különlegessé teszi, a rendszerei összessége, azonban ami a Syrian Arab Army oldal szerkesztőinek ezzel kapcsolatos véleményét érinti az izraeliek úgynevezett “fejlett” ellenintézkedései, valamint ezt az “airforce-technology.com” honlapról idézzük:

“Az elektronikai hadviselési berendezéseket az Elisra cég szállítja, beletartoznak a radar besugárzásjelző vevőegységei, a rakéta közeledést érzékelők és az elektronikai zavaró rendszerek, ilyen az Elisra SPS 300 önvédelmi zavaró berendezés, amelyet a géptörzsbe építettek be. A dipól és infracsapda szóró berendezést a Rokar vállalat gyártja hozzá.”

Szóval amit állítanak, hogy az egyik legbonyolultabb eddig gyártott F-16 alváltozat (és igen ebben az értelemben jobb, mint az amerikai Block-60 szériába tartozó F-16-osok) nem volt képes zavarni a Szíriai Légvédelem “öreg” orosz elhárító rakétáját, sem a pilótái nem voltak képesek kimanőverezni/zavarni/dipól csapdákat elészórni, amikor már a szíriai légvédelmi radarok befogták az izraeli gépet?!

Hírdetés

És akkor még nem is említettük az izraeliek G550 korai riasztó légi harcálláspontjait, sem azoknak az összetett, aktív elektronikai zavarási képességeit?!

Ha ez a gondolatmenet itt igaz és tényszerű, akkor az ellenség egész légi erejének hatékonyságát, a pilótáik kiképzettségét, az elektronikai hadviselési képességeiket és a hadiiparuk hatékonyságát, ebben az esetben meg kell kérdőjelezni.

Ez nagyon emlékeztet egy hasonló ellenséges magyarázatra, amikor a libanoni ellenállás egy C-802 hajó elleni rakéta felhasználásával eltalálta az INS Hanit nevű korvettjüket (Saar-5 osztály), emlékeznek mit mondtak ezután? Azt állították, hogy “A hajó radarrendszere akkor nem volt teljesen üzemképes, valamint elektronikai ellentevékenység berendezései (ECM) és a Barak irányított rakétarendszere kétperces készenléti üzemmódba volt állítva. Egy tiszt egy órával a találatot megelőzően parancsot adott a rakétaelhárító rendszer kikapcsolására anélkül, hogy a kapitánynak jelentette volna.”

Na komolyan, aktív harctevékenység közben egy tiszt kikapcsoltatja az elektronikai ellentevékenység berendezést és rakétaelhárító rendszert anélkül, hogy a kapitánynak ezt jelentené, percekkel azelőtt, hogy egy rakétát lőnek ki rájuk?!

Szánalmas magyarázkodás, minden értelemben!

A megjegyzés kedvéért, ezt máshol nem fogják megtalálni, az izraeli F-16I vadászbombázót nem kevesebb, mint három perccel a felszállás után lőtte le a Szíriai Légvédelem, már emelkedés közben észlelte és nem sokkal ezután találatot kapott.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »