Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját

Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját

KOPPENHÁGA. Hatalmas tûzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényû hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteort.

Finn fizikusok próbálják kiszámolni a meteorit pályáját és megtalálni azt a helyet, ahol Földet ért – közölte Tomas Kohout, a Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója, aki szerint a csütörtök esti tûzgolyó "ez egyik legfényesebb lehetett az eddig észleltek közül.  

"Úgy véljük, hogy nem bomlott szét, hanem valahol Finnország távoli részét érte el" – hangoztatta Kohout. Hozzátette, a felkutatására irányuló minden kísérletnél figyelembe kell venni azt, hogy a térséget szinte éjszakai sötétség borítja, napi négy órán át van világos.

A norvég meteoritfigyelõ hálózat szerint a tûzgolyó "100 telihold fényességû" volt, és északkeleti irányba mozgott, a Varanger norvég-félsziget felé, ott ahol Oroszország, Finnország és Norvégia határos.

A tûzgolyót csütörtök este helyi idõ szerint 6 óra 40 perckor észlelték a térségben. Orosz szakemberek számításai szerint 100 kilogramm tömegû lehetett – közölte Nyikolaj Kruglikov, a jekatyerinburgi Uráli Szövetségi Egyetem fizikai tanszékének docense.

Viktor Trosenkov, az Orosz Tudományos Akadémia tagja a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a tûzgolyó a Leonidák meteorraj része lehetett, amelynek a maximuma november közepére esik. Úgy vélte, hogy nem egyetlen meteoritról van szó, hanem többrõl, de a vastag felhõzet megakadályozta, hogy azokat is lássák.

Trosenkov szerint a meteorraj hullása még ennél is erõsebb lehet. A Leonidák kitörése 33 évente ismétlõdik meg, utoljára 1998-ban volt – magyarázta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »