Századvég: változatlanul magasan vezet a Fidesz-KDNP

Egy hónappal az országgyűlési választások előtt a kormányzó pártok továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük.

Ahogy az elmúlt hónapokban fokozatosan, úgy 2014. februárra tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya a felnőtt lakosságon belül. Jelenleg a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalékos, és január óta nem változott a baloldali közös lista támogatóinak aránya sem, jelenleg is 20 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra. Tovább erősödött azonban a Jobbik, a párt 2014. februárban 13 százalékon áll. Az LMP teljes népességen belüli támogatottsága 4 százalék, más pártra pedig a választókorúak 2 százaléka szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalékos, míg a baloldali listára ebben a közegben valamivel kevesebben szavaznának, mint januárban (27 százalék). A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödést mutat, a párt támogatottsága 16 százalékos. Az LMP-re 5, míg más pártra 1 százalék szavazna.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. február 26–28. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »