Százmilliókat kellett fizetniük a tulajdonosoknak, hogy megmeneküljön az Újpest

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség, most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak – írja az Mfor.hu.

A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – ez a 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. 

A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották, és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.

Ha két egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe, ennek köszönhetően a –200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.

Az Mfor.hu azt írja, 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak: akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról. Így tehát a tulajdonosok négy év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »