Százmilliós csalással gyanúsítják a volt jobbikos EP-képviselőt

Százmilliós csalással gyanúsítják a volt jobbikos EP-képviselőt

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselőt. Szegedit azzal gyanúsítják, hogy a 2009-től 2014-ig terjedő ciklusban európai parlamenti képviselőként többféle módon, az EU illetékes szervét megtévesztve, visszaélt az EP-től igénybe vehető költségtérítésekkel, illetve a parlamenti asszisztensek alkalmazásával.

A nyomozás az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) ajánlására indult, Szegedi Csanádot március 28-án hallgatták ki gyanúsítottként, a Pesti Srácok szerint házkutatás is volt nála. A férfi a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett, a továbbiakban szabadlábon védekezik.

Hírdetés

A gyanú szerint Szegedi Csanád a költségtérítéseket illetően számos esetben – a repülőút költsége helyett – a gépjárművel történő utazás lényegesen magasabb költségét számolta el, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával. A látogatócsoportok fogadásával kapcsolatban öt esetben lényegesen magasabb költséget fizetett ki az EU a közreműködése folytán. Emellett több ember esetében, valótlan okiratok felhasználásával, fiktív módon parlamenti asszisztenseket alkalmazott, illetve el nem készült kiadványok költségeit igényelte valótlan okiratok felhasználásával.

A gyanú szerint két parlamenti asszisztens alkalmazását annak ellenében intézte el, hogy az illetményükből a részére meghatározott összeget visszaadnak. Az ügyészség szerint a költségvetési csalással az EP-nek a több mint 143 millió forint vagyoni hátrányt okozott a gyanúsított, amely nem térült meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetéssel és részben felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja Szegedi Csanádot.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »