Székely zászlót kapott a román államfő, nem volt túl boldog tőle

Székely zászlót kapott a román államfő, nem volt túl boldog tőle

Nem csattant ki a boldogságtól Klaus Johannis, miután Csíkszeredában a város polgármesterétől, Ráduly Róberttől székely zászlót kapott ajándékba. A román államfő cserébe egy román nemzeti trikolórt adott át a székely város első emberének.

Ráduly azt mondta a román államfőnek, hogy 

„olyan színű zászlót ajándékozok önnek, mint amilyen a nyakkendője.”

számolt be a nagy jelentőségű eseményről az itthon.ma.

Csíkszereda polgármestere elmondta: két éve várnak erre a látogatásra, majd egy székely zászlót szeretett volna odaadni az államelnöknek, amire ráírták Johannis megválasztásának dátumát, a látogatás dátumát, illetve azt, hogy hány százalékban szavaztak a székelyek Johannisra. 

A zászlót azonban nem személyesen az államfő, hanem egy embere vette át finoman szólva is méltatlan körítéssel, ami után Johannis egy román zászlót adott át Rádulynak, majd kezet fogtak egymással.

Az itthon.ma tudósítása szerint a Hargita megyei tanács székházában felszólaló román államfő többek között azt mondta: 

„A helyi és regionális autonómia hasznos lehet. De az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést. Erre a következtetésre jutottak európai szinten is, ahol a regionalizáció esetében egyenesen ajánlják, hogy a regionális határ meghúzása ne etnikai ismérvek szerint történjen.”

Jegyezzük meg: erről azért érdemes lenne megkérdezni néhány olyan népcsoport képviselőit is, akik az Európai Unión belül, etnikai alapú autonóm területen élnek. 
 

(borítókép: maszol.ro)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »