Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt?

Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt?

Az MSZP, az LMP, illetve a Demokratikus Koalíció (DK) fog bejutni április 8-án a parlamentbe a többség szerint a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok közül – ez derül ki a Závecz Research legfrissebb, az LMP megrendelésére készült kutatásából.

A Magyar Nemzet birtokába került eredmények alapján a legtöbben a szocialista párt esetében valószínűsítik, hogy a következő Országgyűlésben is ott ülnek majd képviselőik: 74 százalék tartja valószínűnek, és csak 18 valószínűtlennek ezt a lehetőséget. Hasonlóan nagy arányban bíznak az emberek az LMP sikerében is. A zöldpártról is az emberek több mint kétharmada, 68 százaléka véli azt, hogy folytathatják a parlamenti politizálást, míg 22 százalék mondja azt, hogy erre inkább nincs esély. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt még a Gyurcsány Ferenc vezette DK ugorhatja meg a többség szerint: 57 százalék azt tartja valószínűnek, hogy bent lesznek az Országgyűlésben, 32 százalék viszont ezt valószínűtlennek tartja.

Három másik kis ellenzéki párt esetében a többség azt gondolja, hogy nem fognak elérni a választáson önállóan 5 százalékot, vagyis nem lesznek bent a következő években a parlamentben. Ilyen például az Együtt, amely esetében 58 százalék ezt a forgatókönyvet valószínűsíti, az ennek ellentmondó 28 százalékkal szemben. A Párbeszédről még többen, 64 százaléknyian gondolják, hogy parlamenten kívül marad, bár ismert, hogy ők szövetséget kötöttek az MSZP-vel és jelenleg úgy tűnik, hogy közös listán vágnak neki a választásnak. A legtöbben a Nolimpia kampánnyal berobbant, azóta viszont jelentős sikert elérni képtelen Momentum sikeres választási eredményében kételkednek: 71 százalék azt valószínűsíti, hogy nem jutnak be a parlamentbe és csak 12 százalék véli ennek ellenkezőjét.

A Magyar Nemzet a Závecz-kutatásnak csak ezt a részét, illetve egy másik, a miniszterelnöki esélyekről szóló eredményeit ismerte meg. A felmérésben feltették ugyanis azt a hipotetikus kérdést is, hogy az emberek kire szavaznának, ha közvetlenül lehetne miniszterelnökre választani. Az általános pártszimpátiát mérő kutatások eredményével összhangban, a legtöbben, mégpedig 41 százalék, a jelenlegi kormányfőt, Orbán Viktort választotta. Az ellenzéki oldalon mára már gombamódra szaporodó miniszterelnök-jelöltek közül pedig Szél Bernadett tűnt a legkedveltebbnek. Az LMP kormányfő-aspiránsát 13 százalék választaná, míg a rendre a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak titulált, jelenleg az MSZP és a Párbeszéd támogatását bíró Karácsony Gergelyt 11 százalék. A jobbikos Vona Gáborra 8 százalék voksolna – az LMP megybízásából készül felmérés szerint –, míg Gyurcsány Ferencre, aki egyébként nem is miniszterelnök-jelölt, 3 százalék.

Az LMP megbízásából készült kutatásban arra a még inkább hipotetikusnak nevezhető kérdésre is választ vártak: mi lenne, ha csak Orbán Viktorra és Szél Bernadettre lehetne szavazni. A számok szerint ezt a versenyt is nyerné a jelenlegi miniszterelnök 44 százalékkal, ellenzéki kihívója ugyanakkor egyedüliként már 35 százalékot érne el.

http://mno.hu/

Ez utóbbi két felvetés természetesen teljesen kitalált helyzetet vázol, hiszen itthon a miniszterelnökjelöltet az Országgyűlés választja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »