Szél Bernadett úgy nyert, hogy gyakorlatilag megbukott

Szél Bernadett úgy nyert, hogy gyakorlatilag megbukott

Mindössze a küldöttek 60 (azaz hatvan) százaléka támogatta Szél Bernadett újraválasztását az LMP társelnökének – derült ki pártbeli forrásból. Ez kirívóan alacsony támogatottság – különösen annak tükrében, hogy nem volt ellenjelölt. A Jobbikhoz hasonlóan az LMP-ben is folytatódhatnak a belharcok, amelyeknek hevességét jól mutatja a Sallai–Hadházy-affér is.

Az LMP két társelnöki posztjáért csak Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt indult, vagyis nem volt kihívójuk. Ehhez képest Szél 60 százalékos eredménye a párt súlyos válságát, megosztottságát jelzi. LMP-s forrásaink szerint nemcsak a vártnál gyengébb választási szereplés miatt olvadt el Szél párton belüli támogatottsága, hanem az LMP iránytű nélküli, sodródó politizálása miatt is, amelyben neki – a párt miniszterelnök-jelöltjeként – a legnagyobb a felelőssége. Volt társelnök-párja, Hadházy Ákos felelőssége sem elhanyagolható a kudarcos politizálásban, ám ő legalább a maga módján önkritikát gyakorolt, és nem indult a társelnöki posztért. (Igaz, a fegyelmi bizottság csütörtöki döntése alapján két évig nem tölthet be párttisztséget, amiért – a párthatározatokkal szembemenve – egyezkedést kezdett az ellenzéki pártokkal a koordinált választási indulásról.)

Szél Bernadett azonban nemhogy nem vállalta a felelősséget a vártnál gyengébb szereplésért és a párton belül kibontakozó konfliktusokért, hanem újraindult a társelnöki tisztségért. Ezt „jutalmazták” most a küldöttek ezzel a halovány támogatással. Jellemző, hogy a másik társelnök-jelöltre, Keresztes László Lórántra 77 százalék szavazott igennel. De még szembetűnőbb Szél Bernadett szereplése, ha fölidézzük: Hadházy Ákost a korábbi tisztújításon a küldöttek 89 százaléka támogatta.

Hírdetés

LMP-sek attól tartanak, a párton belül tovább folytatódhatnak a belharcok, amelyeknek nem szab gátat Sallai Róbert Benedek kizárása, inkább csak olaj a tűzre. A küldöttek jelentős része ugyanis láthatóan nem támogatja az LMP balliberális ellenzékbe való betagozódását, hiába próbálkozott azzal a Szél-Hadházy-duó (leginkább a színfalak mögött). Informátoraink szerint fennáll a veszélye, hogy a konfliktusok tovább éleződnek, és – a Jobbikhoz hasonlóan – pártszakadáshoz közeli helyzet állhat elő az LMP-ben is.

PestiSrácok

 

The post Szél Bernadett úgy nyert, hogy gyakorlatilag megbukott appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »