Szeptember 1-jén nyílt napot tartanak a parlamentben és a pozsonyi várban

Szeptember 1-jén, az alkotmány napján nemcsak a parlament nyitja meg a kapuit a nyilvánosság előtt, hanem  a pozsonyi vár is. Az érdeklődőket nemcsak kultúrműsorok, rendőrségi és katonai bemutatók várják, de lehetőségük lesz bejutni olyan helyiségekbe is, ahová általában tilos a bemenetel.

 

A szlovák alkotmány elfogadásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tart a parlament, este pedig gálaműsorral (Énekel a Föld) várják az érdeklődőket a várba. Az ünnepség ünnepi sortűzzel és tűzijátékkal zárul – derül ki a Parlament Kancelláriájának weboldalán közzétett programból. Az esemény összesen 100 ezer euróba kerül.

 

A parlamenti nyílt nap szeptember 1-jén, reggel 8.30-kor kezdődik. A parlamentbe látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni a parlament üléstermét, kipróbálhatják a képviselői székeket, de nyitva lesznek a parlament elnökéhez tartozó helyiségek is. A parlament épülete felett légi bemutatót is tartanak, a parlament mozitermében pedig előadásokat és dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A program szerint az ünnepi parlamenti ülés 11.30-kor kezdődik és 14.30-ig tart, ezért biztonsági okokból a parlament első emelete zárva lesz. Azonban a parlamentbe látogatóknak sincs okuk a panaszra, hiszen ők a moziteremből követhetnek figyelemmel a parlament ünnepi ülését.

 

A parlament teraszán páncélozott limuzint, rendőrautókat és motorkerékpárokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A pozsonyi várban szintén egész napos programokkal várják az érdeklődőket.A nyugati teraszon vásár várja a látogatókat, de megtekinthetik a Lovagi Csarnokot, a Téli Lovardát és a Kerti Pavilont is.

 

A helyszínen egész napos bemutatókat tartanak a rendőrök, a tűzoltók és katonák is. A jelenlévők különböző fegyvereket, történelmi egyenruhákat és rendőrautókat is láthatnak. A földművelésügyi minisztérium pedig különböző szlovák állatfajokat mutat be.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk/Körkép.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »