Szervezettnek tűnnek a nők elleni szilveszteri támadások

A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszter éjszakáján Kölnben a nők ellen elkövetett erőszakos kilengéseket és zaklatásokat.

“Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában. “Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek” – hangsúlyozta. Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. “Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük” – szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy “nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre”.

Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármesternek arra a nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. “Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb”  – mondta Reker egy sajtókonferencián a nők védelmének módjait firtató újságírói kérdésre válaszul. Szavai gúny és éles bírálatok tárgyává váltak az interneten.

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Az áldozatok kétharmada nem kölni, hanem turistaként érkezett a városba.

Kölnben kedd este 250-300 ember tüntetett a nőket ért támadások miatt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »