Szexuális bűncselekményekkel foglalkozó szakértőt küldött Chilébe Ferenc pápa

Szexuális bűncselekményekkel foglalkozó szakértőt küldött Chilébe Ferenc pápa

A szakértő azt vizsgálja majd, hogy az egyik chilei püspök eltussolta-e az egyik molesztálás miatt elítélt pap ügyét. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán a kiskorúakkal szembeni ügyek elhallgatásának jár utána.

„És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek.

Ferenc pápa január közepén Chilében a fenti szavakkal kért bocsánatot a papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléséért. Apostoli útja során találkozott is az áldozatokkal, és zéró toleranciát hirdetett az elkövetőkkel szemben, két héttel később pedig szexuális bűncselekményekkel foglalkozó vatikáni szakértőt küldött a latin-amerikai országba. Charles Scicluna máltai püspök azért megy Chilébe, hogy meghallgassa az áldozatokat, akik szerint Juan Barros osornói püspök megpróbálta eltussolni egyik papja visszaéléseit.

Az illetőt 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta és életfogytiglani vezeklésre ítélte a 80-as évektől elkövetett zaklatásaiért. A püspököt még 2015-ben nevezte ki az egyházmegye élére Ferenc pápa, ám ezt az áldozatok szerint a heves tiltakozások miatt nem szabadott volna megtennie.

Azóta Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezt Ferenc pápa elutasította.

„Ő ismeri a gyerekmolesztálások drámáját. De nemcsak a drámát, hanem a körülményeket is. Ezért ő nemcsak egy odaérkező személy, ismeri is a chilei eseteket. Szerintem csak várni kell, amíg elvégzik a munkát, az emberek támogatásával, hogy valóban találjanak figyelembe vehető bizonyítékot” – nyilatkozta Jamie Coiro, a Chilei Episzkopális Konferencia szóvivője.

A Szentszék most indít először teljes körű vizsgálatot a papi gyerekmolesztálások állítólagos elkenésének felderítésére. Az ilyen eseteket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes oldal listája szerint összesen 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akit kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »