Szijjártó bocsánatkérést vár a magyarellenes román miniszterelnöktől

Szijjártó bocsánatkérést vár a magyarellenes román miniszterelnöktől

A XXI. századhoz méltatlannak tartja a külügyminiszter a román miniszterelnök kijelentését. Mihai Tudose csütörtökön egy interjúban a székely autonómiával kapcsolatban azt mondta: ha egyes intézmények kihelyezik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették. A kijelentés miatt a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét is – Szijjártó Péter mielőbbi bocsánatkérésre szólította fel a román miniszterelnököt.

„A kulturáltságot és a tiszteletet a román miniszterelnöki nyilatkozat teljes mértékben nélkülözte. Fizikailag, kivégzéssel megfenyegetni mást, másokat, pláne egy egész közösséget és annak képviselőit teljes mértékben elfogadhatatlan. Ahhoz, hogy ez ne váljon tarthatatlanná, a román kormánynak kell az ügyben lépnie” – mondta a külügyminiszter.

Gyurcsány Ferenc is elítélte a román miniszterelnök szavait: a volt kormányfő barbárnak és embertelennek nevezte a kijelentést. A DK elnöke arra szólította fel a magyar kormányt, hogy a legkeményebb hangon követelje a román miniszterelnök bocsánatkérését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »