Szilveszterkor mindenki maradjon otthon?

Szilveszterkor mindenki maradjon otthon?

Szilveszteri erőszak, oszlopháború, úszóbotrány, észak-koreai hidrogénbomba, csok, hó és jég – erről szólt a hét.

Múlt szombaton – még a január 11-ére kitűzött bírósági tárgyalást sem megvárva – a főváros elkezdte lebontani és elszállítani a Mahir hirdetőoszlopait, mely ellen a cég biztonsági személyzet alkalmazásával védekezett. A főváros fideszes vezetésének a Mahirral szemben folytatott, egyre inkább eldurvuló háborújába – Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó karhatalommal való fenyegetése nyomán – beszállt a rendőrség is. Szerda este ugyanis a Teve utcai rendőrpalotába bevittek kihallgatásra két biztonsági őrt, akik a hirdetőoszlopokat védték. Az oszlopháború egész héten tartott, volt, hogy légkalapáccsal estek neki a reklámhelyeknek. A cég ugyanakkor civilek segítségére is számíthat, Puskár Anett Mahir-tanácsadó szerint ennek is köszönhető, hogy eredményesen tudják védeni az oszlopokat.

Hétfőn leesett az első hó, sok helyütt komoly fennakadásokat is okozva. A következő napokban aztán a havazás és hófúvás mellett az ónos eső, a leszakadó ágak, valamint a kidőlt fák, illetve az emiatt bekövetkező áramszünetek okoztak gondot az ország több megyéjében.

Szintén az új év első munkanapjához kapcsolódik: roham indult az új személyi igazolványokért. Az első nap csaknem tízezren, míg kedden hétezernél többen igényelték az új okmányt, míg korábban napi három-négyezren kértek személyit. Az igénylők 80 százaléka kérte, hogy az okmány tárolóelemében rögzítsék az ujjlenyomatát is.

A 27-ről 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően január 1-jétől elvileg 17 százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztói ára. A Magyar Nemzet utánajárt, valóban megadják-e az üzletek az engedményt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentése révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak.

Elhallgatott molesztálás

És bár még szilveszter éjszakáján történt, csak hétfőtől kezdve, több napi hallgatás után került be a hírekbe, hogy bevándorlók tömegesen erőszakoskodtak nőkkel szemben Kölnben és Hamburgban. Aztán ahogy teltek a napok, egyre több esetről érkezett hír: nemcsak Németországból, de Ausztriából, Finnországból, Svájcból és Svédországból is. A forgatókönyv mindenütt ugyanaz volt: a nagyobb hordákba verődött, a hírek szerint bevándorlókból álló tömegből pályaudvarok, főterek környékén kisebb csoportok kiváltak, nőket zaklattak és raboltak ki. Az erőszak komoly politikai hullámokat indított, Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott szombaton, hogy a német „polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” változtatni kell a menekültügyi szabályozáson.

Komoly vihart kavart itthon Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár azon kijelentése, hogy át akarnak terelni mintegy 100-150 ezer embert a ciklus végéig, 2018-ig az állami közszférából a versenyszférába. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is elutasította a felvázolt átalakítást.

Az új év első hete úszóbotrányt is hozott. Szerdán Hosszú Katinka széttépte a Magyar Úszó Szövetségtől kapott 12 milliós szerződését. A versenyző és a szövetség konfliktusának első áldozata Kiss László volt, akkor legalábbis úgy tűnt. Az úszókapitány hiába akart egyeztetni a jelenlegi legjobb magyar úszónővel, az szóra sem méltatta. A 75 éves mesteredző csütörtökön váratlanul önként megvált a tisztségétől, búcsúzóul pedig alaposan kiosztotta ellenfeleit. A kapitány távozásába ugyanakkor nem nyugodott bele a szakma, a mellette kiálló edzők aláírásgyűjtést indítottak. Vasárnap aztán Gyárfás Tamás bejelentette, hogy Kiss folytatja a munkát.

Hidrogénbomba?

Szerda reggel egy másik bomba is robbant: Észak-Korea azt állította, sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. Ezt azonban szakemberek és a nemzetközi közösség is kétségbe vonta, az mindazonáltal biztosnak látszik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, mert a föld rengéseit még Magyarországon is észlelték.

Egész hétre témával szolgált a csok, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye is, mellyel kapcsolatban továbbra is sok a kérdés. A hitelintézetek jó része csak februártól tudja befogadni az igényeket, több bank azonban már elindította szolgáltatását.

Csütörtökön Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel David Cameron, aki uniós reformakciójához igyekezett támogatást szerezni. A brit miniszterelnök Németországból, a kisebbik kormánypárt, a CSU találkozójáról repült Budapestre, ahol az egész belvárost lezárták, és a Parlamentnél megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a látogatás idejére. A találkozót követő sajtótájékoztatón egyértelművé tette a magyar miniszterelnök vendége, hogy valamilyen formában csökkenteni kívánja a vendégmunkások juttatásait, Orbán Viktor viszont azt kérte, ne nevezzék migránsoknak a magyarokat Nagy-Britanniában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »