Szinte lehetetlen integrálni a bevándorlókat

Szinte lehetetlen integrálni a bevándorlókat

Az iszlám migránsok beutazását meg kellene tiltani. Ezt egy Sidney-ben élő pszichiáter mondta, aki maga is muzulmán.

A szakértő a manchesteri terror után szólalt meg. Szerinte a líbiai/brit terrorista, Salman Abedi esete is bizonyítja, hogy ezeket az embereket lehetetlen integrálni.

Maróth Miklós akadémikus az M1 Ma reggel című műsorában a bevándorlók integrálásáról és beolvadási képességeiről és eshetőségeiről beszélt. A szakember szerint több oldalról meg lehet közelíteni a témát. Az egyik legfőbb kérdés azonban az, hogy nem akarnak vajon, vagy nem tudnak, nem képesek integrálódni a bevándorlók, a befogadó országba?

Az akadémikus elmondta: a probléma sokrétű és különböző irányokból lehet megközelíteni. Az egyik az állam irányából való megközelítése. Vannak államok, a Nyugat-Európai államok, amelyek a területi elvet képviselik. Ez alapján aki az én területemen született, a védelmi kötelezettséget teljesíti és nálam fizet adót, az teljes jogú állampolgár és integrálódott.

Európa középső és keleti részén pedig a vérségi elvet követik. Azt mondják, hogy aki az én területemen él és a népességemből származott le, annak értékeit vallja, az integrálódott. Az egyik egy technikai kérdés és mögötte a liberális filozófia áll, aminek ősapja Platón volt, a másik egy konzervatív filozófiai megközelítés, aminek őse Arisztotelész volt. Mást tekintenek integrálódottnak Nyugat-Európában és Közép- és Kelet Európában – ismertette a szakértő.

Az intelligens ember integrálódik, a kevésbé intelligens nem?

A másik megközelítés az lehet, hogy hányan vannak migráns hátterű emberek az adott országban. Ha kevesen vannak, akkor ők beolvadnak, mert nem tudnak egymás között házasodni. Ha sokan vannak, abban a pillanatban egy önálló közösséget hoznak létre, és ez a beolvadást nehezíti. Lényeges kérdés még az, hogy értelmes emberek-e, vagy gyengébb képességűek – tájékoztatott Maróth Miklós.

Hírdetés

Mint mondta: az intelligens emberek könnyen adaptálódnak, de a kevésbé intelligensek nehezebben integrálódnak. Intelligens emberek könnyen adaptálódnak, de a kevésbé intelligensek nehezebben alkalmazkodnak a környezethez. A szubjektív adottságok is abszolút számítanak. A most bejövő réteg – ahogy ezt magyarországi arab barátai mondták az akadémikusnak – a csőcselék. Kevésbé intelligensek és nem tudnak adaptálódni – fogalmazott az akadémikus.

A vallás is abszolút fontos szempont

Az a vallás, amelyik azt mondja, hűnek kell lenni az iszlámhoz és mindent el kell vetni, ami nem az iszlám. A migráns gyerekek Németországban elverik az iskolában az anyaországi gyerekeket. Így tehát már gyerekkorban elutasítják azt a társadalmat, amelyik felveszi őket. Elutasítják annak értékeit és műveltségét. Ilyen körülmények között, ha nem akarnak integrálódni, akkor nehéz őket „beolvasztani” – hangsúlyozta az akadémikus.

Az iszlám nem engedi meg azt, hogy ne muzulmán többségű társadalomban éljen egy muzulmán, kivéve, ha a hitből fakadó kötelezettségeinek eleget tud tenni. Ezeket akkor tudja csak megtenni, amikor összetelepül egy területre, így mindazon szolgáltatásokat meg tudja szerezni, ami a napi életéhez szükséges. Azonban, ahogy összetelepült és saját mikroklímájában él, abban a pillanatban az integráció lehetősége kizárt.

A migránsok kezébe csúsznak át a nagyvárosi iskolák?

A Nyugat-Európai példákat nézve elmondható, hogy ezek az emberek mindenütt összetelepültek, enklávékat, gettókat alakítottak ki. Muszlim életet élnek, saját anyanyelvüket beszélik, vannak közigazgatási helyek, ahol törökül tudnak kommunikálni, az iskolákban törökül tanítanak. Ez nem az integráció helyes útja. A nagyvárosokban tapasztalható az, hogy az anyaországi szülők gyermekeiket inkább vidéki iskolákba viszik, mert a nagyvárosiak már teljesen átcsúsztak a migránsok kezébe – ismertette Maróth Miklós.

„Nagyon kedves, rendezett családból származik a londoni autós támadó”

A londoni Westminster hídon történt gázolás után a Daily Mail újságban így írtak az elkövetőről. Az akadémikus elmondta, hogy a keleti emberek között a kedvesség egy hagyomány, azonban nem tudhatjuk azt, hogy e mögött a kedvesség mögött milyen dolgok rejtőznek.

Az angliai muszlimok megfelelnek az elvárásoknak, amelyek alapján állampolgárságot kapnak. Ugyanakkor hallgatnak arról, hogy politikai vezetőként az angol királynőt és az angol miniszterelnököt teljes mértékben elutasítják. A muszlim vezetők számukra a politikai vezetők. Ezek derültek ki Németországban is, hiszen a német állampolgárságú törökök teljes mértékben ellentétesen szavaztak, mint ahogy azt a németek gondolták. Azt hitték, hogy integrálódtak, de abba a vérségi kötelékbe sohasem léptek be. Technikai értelemben állampolgárrá váltak, de az erkölcsi közösségen mindig kívül maradtak és maradnak – hangsúlyozta az akadémikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »