Szíriai „mérsékelt terroristák” szerint orosz repülőgépek állították meg előrenyomulásukat

Az Egyesült Államok által támogatott egyik szíriai lázadócsoport szerdai közlése szerint orosz harci repülőgépek bombázása állította meg előrenyomulásukat az ország délkeleti sivatagos területén, amikor a damaszkuszi rezsimmel szövetséges síita milíciák állásait támadták.

A nyugati támogatást élvező Szabad Szíriai Hadsereg kötelékébe tartozó Kelet Oroszlánjai nevű felkelőcsoport szerint hat repülőgép mért légicsapást a fegyvereseikre, miközben a Damaszkuszt Bagdaddal összekötő útvonal mentén fekvő, ritkán lakott Szabaa Bijár közelében lévő Zaza ellenőrzőpontot támadták. Ez utóbbit Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesei, az Irán támogatását élvező síita fegyveres csoportok ellenőrzik.

Hírdetés

A lázadók azért gondolják, hogy a szíriai kormányerőket támogató orosz repülőgépek bombázták őket, mert alakzatban repültek és a szíriai hadsereg gépeinél magasabbról bombáztak. A felkelők állítása szerint a légi támadásra akkor került sor, amikor feltörték a Zaza ellenőrzőpontot védő síita milíciák külső védvonalait.

A szíriai sivatag Badija néven ismert délkeleti része a Bassár el-Aszad elnök és a fegyveres ellenzékéhez tartozó lázadó csoportok egyik fontos frontjává lépett elő a 2011 óta tartó polgárháborúban. A kormányerők és szövetségeseik május elején foglalták el a térséget a szélsőségesektől, meg akarják akadályozni, hogy a nyugati támogatást élvező Szabad Szíriai Hadsereg kezére kerüljön. A konfliktus szereplői a térségből visszavonuló Iszlám Állam dzsihadista szervezet korábbi területeiért versengenek


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »